Els quatre nous jutjats de violència domèstica seran els primers exclusius en aquesta matèria que es creen a Gavà, Terrassa, Reus i Lleida.

A la ciutat de Barcelona es creen els llargament reclamats jutjats mercantils 7 i 8, que hauran d'assumir el fort increment de casos de tancaments d'empreses i ERO a causa de la crisi econòmica.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, van visitar ahir a la tarda i avui diversos dels nous jutjats, com els dos nous mercantils de Barcelona, que ocuparan 364 metres quadrats a la Ronda Sant Pere de Barcelona. Aquests tindran, a més dels jutges i els secretaris, 16 funcionaris, i quatre més faran tasques comunes per a tots els jutjats mercantils.

També a la capital catalana es crea el jutjat penal número 25, mentre que Manresa tindrà el seu tercer jutjat d'aquesta jurisdicció.

Badalona tindrà el seu setè jutjat de primera instància, Tarragona el seu vuitè i Terrassa el seu setè, que es dedicarà als casos de justícia de família. Cerdanyola del Vallès, Martorell, Igualada i Figueres, tindran un nou jutjat de primera instància i instrucció cadascuna.

L'Audiència de Barcelona tindrà una nova plaça de magistrat per a la secció 21 Penal. La de Girona i la de Lleida també tindran una nova plaça de magistrat per a la seva secció penal.

A Terrassa, Tura ha visitat el nou Palau de Justícia, a la Rambla Pare Alegre, que entrarà en funcionament durant el primer trimestre de 2009 i que ha comptat amb una inversió de 16,4 milions d'euros. De moment, el nou edifici acull els dos nous jutjats, de violència domèstica i de primera instància, mentre que la resta d'òrgans de la ciutat es traslladaran entre mitjans de gener i febrer, ha explicat la consellera.

La consellera ha visitat després el nou jutjat penal número 3 de Manresa, que també està situat en el nou Palau de Justícia, que ha costat 17,4 milions i començarà a funcionar en els pròxims sis mesos. Ja a la tarda, ha continuat la seva visita als jutjats d'Igualada i Martorell, que també tenen edificis nous.

Els 21 òrgans judicials creats aquest any ocuparan a 152 funcionaris, a més de quatre magistrats, 17 jutges i 17 secretaris judicials. En total, Catalunya té des d'avui al matí 554 òrgans judicials, 87 més que el 2004.

La inversió de la Conselleria de Justícia per a aquests nous òrgans supera els vuit milions d'euros: 3,9 per a obres d'adequació, 3,8 per a personal, 0,75 per a mobiliari i retolació i 0,36 per a informàtica i noves tecnologies.

NOUS JUTJATS EL 2009

Per al 2009 estan previstos 19 nous jutjats, tres magistrats a l'Audiència de Barcelona i un a la de Lleida.

La capital catalana tindrà un cinquè jutjat de violència domèstica, el sisè de vigilància penitenciària i els penals número 26 i 27.

A la resta de la província es crearà un altre jutjat de violència domèstica, el primer de Manresa, i dos penals a Sabadell i Terrassa. Sabadell, Granollers i Mataró tindran nous jutjats de primera instància, mentre que Arenys de Mar, Vilafranca del Penedès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Sant Boi de Llobregat i Gavà tindran nous jutjats de primera instància i instrucció.

La ciutat de Girona tindrà el seu quart jutjat contenciós administratiu, Tarragona el seu tercer jutjat social i el Vendrell el seu primer sobre violència masclista.

2 JUDICIS RÀPIDS A REUS

El nou jutjat exclusiu de violència de gènere de Reus s'ha estrenat avui amb la celebració de dos judicis ràpids. El nou òrgan judicial era llargament demandat per disminuir la càrrega de treball del Jutjat d'Instrucció número 4 que actualment també portava els casos de violència domèstica.

En el seu primer dia en funcionament ja es va haver d'atendre dos detinguts per violència domèstica i es van celebrar els corresponents judicis ràpids. També està pendent un judici de faltes.

Segons la jutge degana de Reus i titular del jutjat d'instrucció 4, María Luisa Pubill, diàriament aquesta sala atenia una desena de causes penals relacionades amb violència domèstica. Aquest fet, unit als casos ordinaris, va provocar un important col·lapse d'aquest jutjat que també atenia els casos endarrerits de l'antic jutjat de primera instància i instrucció número 9.

Malgrat l'entrada en funcionament del jutjat exclusiu de violència domestica, es preveu que el jutjat número 4 no es podrà posar al dia fins al juny. Pubill ha remarcat que amb aquest nou jutjat es podrà donar una resposta "adequada i personalitzada" als casos.

Ha afirmat que des del 2005 els casos de violència de gènere en el partit judicial de Reus s'han incrementat en un 80%. Actualment, hi ha entre 4 i 8 detinguts per setmana.

La nova sala té una plantilla de deu funcionaris, una magistrada titular i una secretària judicial. Tots tenen experiència, ja que procedeixen d'altres jutjats i han arribat a Reus per concurs de trasllat.