L'expresident del PNB Xabier Arzalluz va opinar ahir que l'arrest d'Arnaldo Otegi, juntament amb altres persones acusades de reconstruir presumptament la il·legalitzada Batasuna, té com a objectiu aturar la iniciativa política d'uns "bons patriotes bascos" que són "dignes d'admiració".

A l'entrevista que va publicar ahir el diari Gara, Arzalluz va considerar que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va buscar amb aquella operació policial "aturar l'activitat d'Arnaldo Otegi i dels que van ser detinguts amb ell".

Arzalluz va emmarcar aquests arrestos en "l'aposta" del ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, per "les vies policials", i va considerar que "matar el diàleg o el missatger és la reacció del feble", i per això "es girarà en contra seu".

L'exdirigent basc va assegurar que els detinguts eren "indubtablement un grup molt nombrós de gent dins l'esquerra abertzale que pretenien fer un pas més endavant per superar la violència i potenciar la política".

Arzalluz va recordar que té "un feeling personal" amb Arnaldo Otegi i va dir que, quan el va anar a visitar l'altra vegada que va ser a la presó, van parlar "com dos amics". Va reconèixer que tornaria a visitar-lo ara, després del seu nou empresonament, per dir-li que "està tenint el salari de l'individu compromès en una causa difícil, per la seva pàtria".

Segons l'expresident del PNB, "tant Arnaldo com els altres que han estat detinguts els considero patriotes, i a més bons patriotes". I va afegir: "a tothom se'l pot criticar per una cosa o per una altra, però el que no se'ls pot criticar és que són patriotes bascos, i, per tant, dignes de tot respecte i, per a molts, d'admiració".

Arzalluz creu que aquesta consideració "se l'han merescut perquè han passat tota una vida lluitant per una causa difícil i contra un poder més gran".

També va criticar que l'aplicació de la llei de partits "no es fa per lluitar contra el terrorisme", sinó que "s'ha fet per evitar que al Parlament basc hi pugui haver una majoria que tiri endavant temes com l'autodeterminació".