El President de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, van evitar ahir enfrontar-se en el ple del Parlament arran dels casos de corrupció destapats a Catalunya, actitud a la qual es van afegir ERC i ICV-EUiA, mentre que PP i Ciutadans van reclamar una comissió parlamentària d'investigació.

Montilla només va reiterar alguns arguments ja comunicats ahir al matí en una compareixença i va llançar algunes crítiques en contra dels populars, després que el president de C's, Albert Rivera, i el president del grup del PPC al Parlament, Daniel Sirera, fossin els dos únics dirigents que hi polemitzessin arran del cas Pretòria. Per la seva banda, Mas va cedir fins i tot la sessió de control al portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, que, al costat de Daniel Pi (ICV-EUiA) i Joan Puigcercós (ERC), va decidir centrar el debat parlamentari en la crisi econòmica i l'anunci de Lear de tancar la seva fàbrica de Roquetes.

Al matí, Montilla havia llançat un missatge de confiança en les institucions públiques i els seus gestors malgrat entendre "l'alarma social" i "la irritació" de la ciutadania pels casos de corrupció, davant dels quals va demanar "fermesa" a la justícia i autocrítica als partits.

El líder del PSC va comparèixer al Parlament davant els mitjans de comunicació, sense acceptar preguntes, creu que "l'únic compromís" ha de ser el de "la veritat i la dignitat", i va demanar als mitjans de comunicació i als creadors d'opinió un "exercici d'objectivitat en relació amb el judici moral i ètic" sobre els polítics, després de casos com el del Palau de la Música i ara el de corrupció urbanística. En aquest sentit, Montilla va recordar que "milers i milers" de militants de partits, càrrecs públics i electes en ajuntaments, consells comarcals, diputacions i parlaments actuen "amb un grau de generositat i compromís que fan que el país avanci. Em sento orgullós de la seva feina i de la seva trajectòria". Per a Montilla, la societat catalana sap que "no tots som iguals i que la política dignifica el país, i és un acte de servei que val la pena i és imprescindible en democràcia".

Per la seva banda, Artur Mas va dir ahir al migdia en roda de premsa que el presumpte cas de corrupció a Santa Coloma de Gramenet afecta molt més el PSC que CiU, i va opinar que els exalts càrrecs de l'època de CiU implicats demanaran la suspensió de militància si intueixen que el cas pot perjudicar el partit. Per a Mas, hi ha una "diferència radical" en aquest cas entre CiU i PSC, ja que Muñoz és un càrrec en actiu i pertany a la direcció del PSC, mentre que Prenafeta i Alavedra són "militants històrics" de CDC però no tenen responsabilitats des de fa almenys "dotze anys" i actuen "a títol personal". El líder de CiU va demanar "una mínima objectivitat" en analitzar aquest assumpte, però va remarcar que el PSC "ha de donar moltes explicacions perquè hi ha gent molt implicada" que forma part de la direcció actual del PSC. Mas va recordar que podria usar aquesta investigació per "acarnissar-se" amb el PSC, però que no ho farà, al contrari que els socialistes catalans han fet amb la polèmica amb la Fundació Trias Fargas i els fons del Palau.