Amb la detenció ahir dels germans Russo s'ha donat un cop dur a la Camorra, en escapçar un dels més importants clans del crim organitzat a Nàpols (sud d'Itàlia), i ara es busquen dos grans capos que continuen fugits, Michele Zagari i Antonio Iovine, dels Casalesi. La lluita contra la Camorra, la màfia que domina Nàpols i la seva regió, Campània, ha donat aquest cap de setmana un important pas amb la detenció de Salvatore, Pasquale i Carmine Russo, que des de la clandestinitat dirigien la família que porta el seu nom i que controlava les activitats il·legals de la zona de Nola.

Salvatore, de 51 anys, va ser el primer a caure, quan la policia va irrompre dissabte a la que semblava una tranquil·la granja a Somma Vesuviana, una localitat propera a Nola. Russo, que tornava de caça, va ser sorprès en el seu amagatall: un túnel excavat després d'una de les parets de la cuina i en el moment de la detenció estava armat amb un fusell i una pistola, però no va mostrar resistència.

Ahir, els carrabiners (policia militar) van donar el cop final al clan, en detenir a la província d'Avellino al seu germà Pasquale Russo, de 62 anys. Els carrabiners van irrompre a primera hora del matí a l'habitatge de la localitat de Sperone (Avellino), on s'amagava el cap camorrista, i durant l'operació va ser detingut també un altre dels germans Russo, Carmine, de 47 anys.

Pasquale Russo estava igual que el seu germà Salvatore a la llista dels trenta fugitius més perillosos del país i estaven fugits de la justícia italiana des dels primers anys de 1990. Sobre ambdós recauen diverses condemnes de cadena perpètua per pertinença al crim organitzat i per una llarga llista d'homicidis i ocultació de cadàver.

Els magistrats van explicar ahir que la família Russo havia creat una xarxa d'extorsions a la zona de Nola i la recaptació es reinvertia en l'adquisició d'activitats econòmiques i immobiliàries.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior italià, Roberto Maroni, va afirmar ahir que "és un altre dia per emmarcar després de la gran jornada d'ahir" i que demostra "l'extraordinària compenetració de les forces de l'ordre i de la magistratura a Campania i l'eficaç acció contra la criminalitat que ha posat en marxa el govern".

Els investigadors van explicar ahir que la família Russo, igual que el clan dels Casalesi, "tenia una organització piramidal, i sobretot, controlen un veritable holding d'empreses que reciclen constantment i amb grans beneficis el que recapten de les activitats il·legals". Per això, l'atenció dels investigadors i de les forces de l'ordre se centra ara a intentar aferrar el cop final al més fort i despietat clan de la Camorra, els Casalesi.