L'Audiència Nacional investigarà el tracte que han rebut els detinguts a Catalunya en l'operació Pretòria en entrar en aquest tribunal emmanillats i amb les seves pertinences en bosses de plàstic per ser posats a disposició del jutge divendres passat. El president de l'Audiència Nacional, Ángel Juanes, ha ordenat l'obertura d'un expedient informatiu per aclarir el que va passar i determinar les circumstàncies en les quals els detinguts van ser exposats davant els mitjans de comunicació a les portes del tribunal, segons un comunicat d'aquesta institució.

La decisió d'aclarir els fets es va prendre després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la conselleria de Justícia es queixessin sobre la manera com els implicats en el cas Pretòria van entrar a peu per l'escalinata de l'Audiència Nacional davant la presència dels mitjans gràfics. Entre els vuit arrestats dimarts passat, hi ha els exalts càrrecs de la Generalitat en l'etapa de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra i l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

L'Audiència Nacional recorda en el seu comunicat que tant en aquest cas com en altres en què els arrestats són portats a la seva seu, els jutges d'instrucció "no tenen competència sobre les condicions del seu trasllat i accés a l'edifici fins que no accedeixen al seu despatx per prestar declaració". Segons el tribunal que presideix Juanes, la investigació servirà per prendre les mesures oportunes amb la finalitat d'"evitar que en el futur pu- guin repetir-se situacions similars, tal com fins ara s'ha actuat a l'Audiència Nacional, sense perjudici de la naturalesa dels delictes i la seva gravetat". Tant la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, com la consellera de Justícia, Montserrat Tura, van lamentar que s'exposés els detinguts davant els periodistes emmanillats i amb bosses de plàstic en lloc d'accedir a l'interior de l'edifici en el furgó policial.

Els altres cinc detinguts a Catalunya són el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco; el director gerent de Serveis, Pascual Vela; l'exdiputat del PSC Luis García i els empresaris Josep Singla i Luis Casamitjana.

St Andreu, acusació particular

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres es personarà com a acusació particular en el cas Pretòria. La decisió la va prendre el govern municipal i l'alcalde de la població, Bernat Graupera, en una reunió d'urgència hores després de fer-se pública la interlocutòria de Garzón. L'operació Niesma sorgeix d'una suposada trama de corrupció urbanística en la qual va intervenir l'exdiputat del PSC al Parlament, Luis Garcia, que s'hauria embutxacat uns 2 milions d'euros en dos anys gràcies a un conveni de requalificació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres. L'acord que va ser signat pel govern municipal del PP i PSC i Niesma Corporació SL -presidida pel detingut-, preveia un augment del 189 % del sostre edificable de la zona de Can Riviere.

L'entitat SOS Llavaneres va denunciar l'operació però la fiscalia de Catalunya va desestimar investigar el cas l'any 2007.