El PP afronta una de les seves setmanes més convulses, ja que el líder, Mariano Rajoy, oferirà demà un "dur discurs" per posar fi a actituds irresponsables en la formació, on des de la direcció s'espera que el president valencià, Francisco Camps, mogui fitxa avui i prengui mesures. El segon conflicte pendent per al PP, al voltant a la presidència de Caja Madrid, s'abordarà dimecres al comitè de Drets i Garanties, d'on podria sortir una sanció al vicealcalde madrileny, Manuel Cobo, després de les seves crítiques a la presidenta de Madrid, Esperança Aguirre.

Fonts de la direcció del PP van indicar que abans de demà, i a instàncies de Rajoy, podrien produir-se mesures de gran mesura, com la concreció de l'acord entre el líder nacional i Aguirre, sobre el nom del nou president de Caja Madrid, o canvis en el PP valencià.

De fet, Camps ha convocat per avui una reunió extraordinària del Comitè Executiu regional del partit, amb un únic punt del dia: l'informe del president del PPCV, de qui Rajoy espera una resposta més contundent contra el cas Gürtel. El comitè podria incloure el nomenament d'un alt càrrec vacant per treure al partit de la seva situació d'"atemporalitat", segons van assenyalar fonts del PP valencià. Davant la reunió de demà a Madrid, la portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar ahir que "per damunt dels interessos de cadascun, hi ha els del partit" i va demanar a 'tots' -membres del PP i dirigents- un exercici de responsabilitat".

El president dels populars va anunciar dijous passat que al comitè Executiu Nacional de dins de dos dies faria patent el seu empipament pels últims esdeveniments derivats del cas Gürtel i del conflicte creat al voltant de la presidència de Caja Madrid. Rajoy va dir que se li havia esgotat la paciència, una de les "virtuts" de les quals fa gala, i que en la reunió de demà, davant els principals dirigents i barons territorials, entre ells Aguirre -s'ha de confirmar l'assistència de Camps-, deixaria molt clara la seva posició sobre els últims desvaris interns. El missatge que llanci Rajoy anirà especialment dirigit a la presidenta madrilenya, a l'alcalde de la capital, Alberto Ruiz-Gallardón, al seu número dos, i al president Camps. El líder popular recalcarà al comitè Executiu que els dirigents del PP han d'"estar a l'altura de les circumstàncies", han d'infondre a la societat integritat i dignitat, han de fugir d'actituds irresponsables i de baralles a la recerca del benefici personal abans que el del partit. En suma, Rajoy dirà "prou", va puntualitzar un dirigent del Comitè Executiu. Segons van indicar les fonts consultades, no sembla probable que el president anunciï mesures dràstiques, com la creació de gestores en les comunitats de Madrid i de València a causa de les controvèrsies recents, especialment les relacionades amb el Gürtel.

Dimissió a Ceuta

D'altra banda, el govern de la Ciutat Autònoma de Ceuta i el PP de Ceuta van decidir ahir deixar per demà la solució a la situació produïda en l'Executiu i en els populars arran de la dimissió del vicepresident del govern ceutí i president del PP, Pedro Gordillo, en descobrir-se un vídeo sexual de Gordillo al seu despatx de vicepresident.

El segon dia de la dimissió presentada per Pedro Gordillo, que també ha renunciat a la seva acta de diputat a l'Assemblea de Ceuta, ha estat marcada per la normalitat, tenint en compte la "treva" que govern ceutí i el PP s'han donat per la jornada festiva del Dia dels Difunts. El govern ceutí ha anunciat que fins a demà no hi haurà novetats a causa que per a aquest dia el president de la Ciutat Autònoma, Juan Jesús Vivas (PP), ha convocat el Consell de govern per tractar la dimissió de Gordillo, que segons el PSOE respon a la seva aparició en un vídeo de contingut sexual. En el Consell es determinarà la possibilitat que no s'ocupi la vicepresidència fins que acabi la Legislatura.