La vicepresidenta primera del Govern, Maria Teresa Fernández De la Vega, va anunciar que Espanya aportarà 100 milions d'euros addicionals d'aquí al 2012 per "reforçar els esforços primerencs" en la lluita contra el canvi climàtic. I va defensar la necessitat de prendre mesures immediates perquè "no hi ha raó ni excusa per a un fracàs" que, si tingués lloc, "seria catastròfic" per al planeta.

De la Vega va fer aquestes declaracions en la inauguració de la conferència sobre el canvi climàtic que se celebra a Barcelona, amb prop de 4.000 representants d'uns 190 països. El començament de la conferència també va estar marcat per les protestes d'activistes del Greenpeace, que van desplegar una pancarta de 600 metres quadrats amb el missatge "Líders mundials preneu la decisió de salvar el clima".

L'anunci de De la Vega es produeix de forma unilateral, després que la setmana passada la UE arribés a un principi d'acord perquè, en cas d'assolir un acord a Copenhaguen, Europa comenci de manera immediata a aportar una quantitat fins al 2012 d'entre 500 i 2.100 milions, pel que l'aportació espanyola seria significativa.

La UE ja va avançar que reduirà el 20% les seves emissions de CO2 el 2020, si bé podria comprometre's fins al 30%. De la Vega va assenyalar que seria necessari un 50% el 2050 a nivell global, i que per a això els països industrialitzats haurien de reduir entre el 80% i el 95% les seves emissions.