El defensor del pacient va demanar ahir a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades que sancioni l'Hospital Clínic de Barcelona per llençar a les escombraries dades de 173 pacients trasplantats de cor al centre sanitari des del 1998 fins al 2007.

L'entitat va considerar greus els fets, que van ser reconeguts per l'hospital, però va dir que no per això "deixen de ser constitutius d'una sanció exemplar per part de l'agència".

"Són conegudes les grans dificultats que els pacients tenen perquè els siguin entregades les seves històries clíniques, que fins i tot han d'anar als tribunals de justícia per a la seva obtenció, per això seria desitjable que s'apliquessin les mateixes sancions econòmiques als hospitals públics que als privats en infraccions com aquestes", va afegir.

L'Hospital Clínic va iniciar un expedient informatiu per determinar l'origen dels documents confidencials trobats abans-d'ahir al carrer al costat d'un contenidor d'escombraries, segons va anunciar el conseller delegat del centre, Raimon Belenes.

Segons Belenes, que va qualificar aquest fet de molt greu, això "només podria haver estat per una acció poc afortunada i aïllada d'alguna persona vinculada a l'hospital, que, contravenint la normativa, disposava d'aquesta informació i per una badada l'ha llançada a les escombraries", encara que no es descarta alguna acció malintencionada.

El conseller delegat ha assegurat que l'hospital disposa de totes la mesures de seguretat que exigeix la normativa de protecció de dades i que una empresa externa especialitzada en la gestió i la destrucció de documents confidencials se n'encarrega.