L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va defensar ahir la presumpció d'innocència tant de Lluís Prenafeta com de Macià Alavedra, exalts càrrecs de CiU detinguts en el marc de l'operació Pretòria, i va destacar que manté la seva "confiança" en ells i que continua considerant-se el seu "amic".

En declaracions a TVE recollides per Efe, Pujol va parlar per primera vegada de la detenció de l'exsecretari de Presidència i exconseller del seu govern, i va comentar que la seva detenció el "va sorprendre" i a la vegada el "va entristir".

Encara que Pujol va recordar que fa 19 i 12 anys, respectivament, que no exerceixen càrrecs públics, va assegurar que els aplica "amb la convicció més gran" la presumpció d'innocència, i en aquest context va sortir en la seva defensa.

Pujol va recordar que "en aquests temes tenim l'experiència que molts casos inicialment presentats amb gran estrèpit finalment han quedat en no-res o en gairebé res", i va confiar que la justícia "actuï correctament i es puguin aclarir els fets".

"Són amics meus, ho han estat durant molts anys i continuo sentint-me amic seu", va sentenciar Pujol, que va voler també "agrair els serveis" que van prestar, a ell com a president, a la Generalitat i a la "causa de Catalunya".

"Reafirmo la meva amistat i el meu agraïment per la labor feta", va destacar l'expresident Pujol, qui, preguntat sobre els errors en aquest cas de presumpta corrupció urbanística, va comentar que ell pot assumir errors seus, però no d'altres. "En el que hagi pogut succeir ara no puc reconèixer cap error meu, encara que, malgrat tot, reitero la confiança en ells", va afegir.

Pujol, que era a Madrid presentant el segon volum de les seves memòries, també va justificar que digués a Prenafeta el 1980 que la Generalitat només eren ells dos.

Va remarcar que en aquella època "no existia la màquina" de la Generalitat, i va afegir que l'administració catalana estava en un estat tan incipient que la frase no era un acte de "supèrbia", sinó una constatació.

Prenafeta "em va ajudar molt a crear la Generalitat. Ho va fer bé i li estic agraït", va afegir l'expresident, que en el col·loqui posterior a l'entrevista va destacar que Bartomeu Muñoz, alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, és el primer alcalde català que ha entrat a la presó, quan a tot Espanya ja n'han entrat una vintena.

En aquest punt, i en ser preguntat per "l'oasi català", va comentar que la detenció de Muñoz revela que "d'oasi no n'hi ha enlloc".

Pujol també va criticar el "tracte vexatori" al qual van ser sotmesos durant la seva detenció.

Per al polític català, és "mala cosa" que un partit hagi de funcionar a base del descrèdit d'un altre, perquè això "arruïna" la vida política del país.

Pujol va dir que si algun partit pensa que pot sortir d'un moment de dificultat amb "comentaris, filtracions o dossiers, anem malament", i va rebutjar les actituds "d'embrutar els altres" que puguin fer algunes formacions.

Com a exemple d'una "mala forma de fer política", Pujol va esmentar la polèmica del Palau de la Música, en què "algú" ha pensat aprofitar la situació tirant la culpa a CiU.