El president txec, Václav Klaus, va anunciar ahir que havia ratificat el tractat de Lisboa, després que el Tribunal Constitucional desestimés un recurs en què se sostenia que vulnerava la Carta Magna del país.

Amb la ratificació de l'euroescèptic Klaus se supera l'últim obstacle per a l'entrada en vigor del tractat, ja que la República Txeca era l'únic país dels 27 socis de la Unió Europea (UE) que encara no l'havia aprovat.

"Amb el contingut no hi puc estar d'acord perquè la República Txeca deixa de ser un Estat sobirà", va afirmar Václav Klaus, que va lamentar que el Tribunal Constitucional no hagi estat "neutral, sinó parcial", en considerar que el document està d'acord amb la Carta Magna. Per a Klaus, "el veredicte no és una anàlisi neutral, sinó una apologia política del tractat de Lisboa".

El president txec bloquejava des de feia mesos la ratificació, malgrat que el Parlament va aprovar-ne el document el maig passat. No obstant, el polític euroescèptic va anunciar la setmana passada que rubricaria el text si el Constitucional li donava el vistiplau, després que el Consell Europeu accedís a la seva reclamada exempció de la República Txeca de l'aplicació de la Carta de Drets Fonamentals que acompanya el tractat de Lisboa.