El president del Parlament, Ernest Benach, va proposar ahir als partits catalans un pacte per posar remei al descrèdit que pateixen els polítics, i va demanar començar aquesta tasca pactant la llei electoral catalana, pendent des del restabliment de la democràcia.

Benach va alertar que els últims casos de corrupció i altres factors han provocat que els polítics s'enfrontin a una "crisi del sistema" i a un "punt d'inflexió" que porta a pensar que "si no som capaços de reaccionar, la societat se'ns endurà pel davant", va subratllar.

L'acord plantejat inclou tres punts més: reformar la llei de la Sindicatura de Comptes, pactar un codi de bones pràctiques que impliqui tots els càrrecs públics i obrir un debat amb la ciutadania sobre la qualitat de la democràcia.

També va explicar que, per informar-los de la seva iniciativa, ha parlat personalment amb el President català, amb un expresident -no va precisar quin- i amb els presidents de cada grup parlamentari, als quals ha escrit una carta per comminar-los a trobar "espais comuns de treball" davant la "complexa" situació actual.

Va opinar que casos de presumpta corrupció com el Pretòria, que se sumen al del Palau de la Música, han col·locat les institucions en els "nivells més baixos de valoració des de la recuperació de la democràcia" i han provocat "una convulsió molt gran".

Amb aquest argument, Benach va urgir a fer un "canvi de rumb sincer en la manera de fer política", va alertar que aquesta tasca no serà "ni fàcil" ni ràpida, i va subratllar que Catalunya ha de ser exemple d'"honestedat i transparència".