En una sentència dictada el 13 d'octubre passat i feta pública avui, que desestima el recurs de cassació interposat pel Govern valencià, l'Alt Tribunal recorda que el Consell Jurídic Consultiu autonòmic, en el seu dictamen no vinculant del 24 de març de 2004 ja va considerar que no procedia fer cap observació de legalitat a l'expressió "acadèmicament català".

La Sala Tercera del Tribunal Suprem indica que en dues sentències de 2006 i 2008 s'ha pronunciat sobre si el valencià i el català són o no llengües diferents, acceptant que aquest problema "no està resolt" en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

El 30 de juliol de 2004, el Govern valencià va aprovar un decret pel qual es van aprovar els Estatuts de la Universitat de València amb la modificació de l'apartat segon de l'article 6 i el primer apartat de l'article 9, referits a la denominació acadèmica de llengua catalana i a l'àrea lingüística catalana.

El TSJCV va dictar sentència el 18 d'octubre de 2005 en la que estimava parcialment el recurs de la universitat contra el decret del Consell, l'anul·lava per ser contrari a dret i el deixava sense efecte quant a les modificacions dels articles 6 i 9.