La Unió Europea va aprovar ahir que les autoritats administratives dels Estats membres puguin tallar l'accés a Internet sense ordre judicial prèvia als usuaris que descarreguin continguts protegits per drets d'autor, tal com volen fer França i el Regne Unit, segons l'acord a què van arribar ahir a la matinada els governs dels 27 i l'Eurocambra per reformar la regulació del sector de les telecomunicacions. A Espanya, la legislació exigeix una autorització prèvia, però el govern estudia canviar la normativa.

El compromís va ser possible després que l'Eurocambra fes marxa enrere en la seva defensa dels drets dels internautes. Els eurodiputats havien frenat fins ara l'aprovació de la reforma de les telecomunicacions reclamant que la nova normativa prohibís expressament l'accés a Internet sense ordre judicial prèvia, cosa que no acceptaven els governs dels 27. Però en la fase final de les negociacions, el Parlament va cedir en les seves exigències i va acceptar que no es requereixi autorització judicial prèvia per tallar l'accés a Internet. A canvi, l'Eurocambra i els governs van pactar un nou article de protecció dels drets dels internautes que no era previst en la versió inicial de la legislació. En l'article s'afirma que les restriccions a l'accés a Internet "només es poden imposar si són adequades, proporcionades i necessàries en una societat democràtica".

Aquestes mesures només es podran adoptar "respectant el principi de presumpció d'innocència i el dret a la privacitat" i com a resultat d'un "procediment previ, just i imparcial" que garanteixi "el dret de ser escoltat" i "el dret a una revisió judicial eficaç i en el moment oportú".