La Generalitat tindrà el 2010 un dèficit del 3,25% del PIB, fins als 6.369 milions, a causa de la crisi i a la forta caiguda dels ingressos tributaris, segons el projecte de Pressupostos de l'administració catalana que va presentar ahir al Parlament el conseller d'Economia, Antoni Castells.

"Podem tenir aquest dèficit perquè servirà per ajudar a la recuperació i perquè el nou sistema de finançament ens permetrà tenir un sistema molt més sòlid", ha explicat Castells.

Com a efecte de la crisi econòmica, que seguirà el 2010 amb una baixada del PIB que es preveu del -0,5% per a aquell any, es preveu una caiguda dels tributs, tant els cedits com els participats, deln 24%, en total 4.139 milions menys, que en més de la meitat ha estat compensat pels 2.613 milions d'euros que la Generalitat ha obtingut d'ingrés afegit gràcies al nou sistema de finançament autonòmic.

"És una confluència que fins ara mai havia passat: han baixat els impostos cedits i els participats a la vegada, ja que fins ara no s'havia notat la caiguda dels impostos estatals", va detallar Castells en la seva presentació a la premsa.

El titular de la cartera d'Economia també ha destacat: "gràcies al nou model de finançament podem atenuar les caiguda dels ingressos, i això s'ha de destacar", afegint que segons la seva opinió "el nou finançament és un canvi tendencial, però hi ha un efecte cíclic de l'economia que també afecta els comptes".

El total dels pressupostos de la Generalitat suma 39.699 milions euros, que suposa un augment del 7,3%, en part pels efectes del calendari de venciment de deute o per la incorporació de noves entitats com l'Hospital de Sant Pau, entre d'altres factors.