L'Advocacia de l'Estat recorrerà una per una totes les consultes d'autodeterminació que puguin iniciar els municipis catalans, tal com va fer el setembre amb el referèndum organitzat per l'Ajuntament d'Arenys de Munt, segons que van informar ahir fonts de l'Executiu.

La coordinadora que aglutina els promotors d'aquestes iniciatives va anunciar recentment que 115 municipis catalans tenen en marxa processos de convocatòria de consultes sobre la independència de Catalunya, que tindrien lloc el pròxim 13 de desembre.

Les fonts de l'executiu han considerat lògic que l'Advocacia de l'Estat actuï com va fer a Arenys de Munt. En aquell cas, una jutgessa de Barcelona va prohibir a l'Ajuntament d'Arenys de Munt protegir el referèndum d'autodeterminació després de rebre un recurs de l'Advocacia de l'Estat. Segons aquell jutjat, la iniciativa envaïa "manifestament competències reservades expressament a l'Estat per la mateixa Constitució".

Finalment la consulta es va celebrar i el 96 % dels 2.671 veïns a Arenys de Mun que hi van participar (el 33 % de la població total de la localitat) ho van fer favorablement a la independència.

L'Advocacia de l'Estat ja havia demanat la prohibició de la consulta d'Arenys de Munt per iniciativa pròpia el 3 d'agost, en un informe jurídic enviat a la delegada accidental -Joan Rangel estava de vacances- del govern espanyol a Catalunya.

L'informe advertia que la llei de consultes catalana que preveu l'Estatut encara no s'ha aprovat i que, per tant, s'han d'aplicar les normes espanyoles. I segons la lectura d'aquestes lleis de l'advocacia estatal, l'acord de ple d'Arenys està fora de tota norma perquè només el govern espanyol pot autoritzar els referèndums. A més, quant a les consultes locals, només poden ser sobre "afers de competència pròpia municipal que tinguin caràcter local".

El president de Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's), Albert Rivera, va expressar ahir mateix la seva satisfacció pel fet que l'Advocacia de l'Estat recorri totes les consultes d'autodeterminació dels municipis catalans i va acusar d'inacció José Montilla per no fer-ho ell mateix.

Rivera va subratllar que hauria de ser el mateix President de la Generalitat qui presentés un recurs davant aquestes consultes, ja que ha recalcat que l'Estatut de Catalunya li faculta per a això.

Segons els seu parer, el que no ho faci respon a un desig de no incomodar el Govern Tripartit.