180 ajuntaments catalans ja han aprovat mocions a favor de l'organització de consultes locals sobre la independència de Catalunya, entre els quals es troben consistoris de grans municipis com el de Girona o el de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). El municipi més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) donarà el tret de sortida, el dia 12 de desembre, a la segona onada de consultes després de la d'Arenys de Munt del passat 13 de setembre. L'endemà, el diumenge 13 de desembre, s'afegiran més municipis.

Cal recordar que les dades d'organització de consultes que l'assemblea del Decidim.cat va aprovar són 12 i 13 de desembre, 28 de febrer i 25 d'abril. Per exemple, Molins de Rei (Baix Llobregat) celebrarà la consulta el 28 de febrer i Girona i Manresa també ho faran en aquesta segona fase, però encara estant pendent de la data.

Segons els impulsors del Decidim.cat és important mantenir aquest 'caliu' sobiranista 'per no permetre que el desànim s'apoderi del poble català'. D'acord amb això, els representants dels càrrecs electes pel dret de decidir denuncien 'l'excés de zel' de l'estat espanyol a l'hora de requerir els acords de ple per intentar boicotejar qualsevol expressió democràtica del dret de decidir. En aquest sentit, Decidim.cat insta l'estat espanyol a vetllar per altres prioritats municipals com, per exemple, la millora del finançament dels ens locals.

Decidim.cat és un moviment que aglutina més de 1.350 càrrecs electes d'arreu dels Països Catalans (amb presència de més de 170 alcaldes i alcaldesses i 450 municipis) amb l'objectiu de promoure la consciència nacional i el reconeixement i exercici del dret democràtic d'autodeterminació del poble català.