La Unió Europea ha expressat avui la seva "decepció" amb el nou acord producte de la Cimera del Canvi Climàtic de Copenhaguen i ha assegurat que "no solucionarà l'amenaça climàtica".

El president de torn de la UE, el suec Fredrik Reinfeldt, ha sosteningut que aquest document "no és perfecte" però ha afegit que el text, batejat com a Acord de Copenhaguen, "és un acord entre els principals actors" reunits a la capital danesa.

Reinfeldt ha dit que la UE treballa des de fa dos anys per aconseguir un acord per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però no ha vist els mateixos esforços per part d'altres socis. "Ha estat dur", ha sentenciat.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea (CE), José Durao Barroso, ha expressat la seva "decepció" i "preocupació" per no haver aconseguit un compromís vinculant.

El text està "per sota de les ambicions europees", però "és millor que no tenir cap acord", ha assenyalat.

"Ara necessitem portar aquest procés a una nova fase i aprendre les lliçons d'aquesta experiència", ha dit.

Barroso ha manifestat que la UE ha decidit acceptar el text per evitar una ruptura del procés, en solidaritat amb els països més vulnerables, a qui ofereix ajuda per afrontar els efectes del canvi climàtic.

El primer ministre suec ha reiterat que la Unió Europea mantindrà el seu compromís de retallar el 20 per cent les seves emissions per a l'any 2020, perquè aquests objectius són vinculants per a tots els països de la Unió.