Els habitants de Puerto Príncipe, la capital d'Haití, s'afanyen en buscar supervivents del terratrèmol que ahir va assolar el país, mentre la comunitat internacional es mobilitza per ajudar als milions de damnificats.

Segons el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, uns tres milions d'haitians, un terç de la població del país més pobre d'Amèrica, han resultar afectats pel sisme de 7 graus en l'escala de Richter.

El terratrèmol i les tres rèpliques que el van seguir han convertit els carrers de la capital en un caos i alhora en un cementiri. Hi ha cadàvers estesos al terra per tot arreu a la ciutat, altres cossos són traslladats per grups de persones i molts més es troben sota els nombrosos edificis enderrocats.

No hi ha xifres oficials de morts, però ja es parla de fins a 100.000 morts, com ha dit avui el primer ministre haitià, Jean Max Bellerive.

Per ara, s'ha pogut confirmar que la xifra de membres de la Missió d'Estabilització de l'ONU a Haití (MINUSTAH) morts en el terratrèmol puja a 16 i que hi ha prop de 150 empleats desapareguts, ha indicat Ban. A més, van morir tres militars jordans i un civil haitià.

Per altra banda, s´ha donat per mort al màxim responsable de MINUSTAH, el tunisià Hédi Annabi, que estava a l'edifici de l'ONU a Port Príncep quan es va produir el sisme.

També van perdre la vida l'arquebisbe de la capital haitiana, Segre Miot (61 anys), onze soldats brasilers, una missionera d'aquesta mateixa nacionalitat i un gendarme argentí.

La Catedral i el Palau, destruïts

Però les pèrdues no són només humanes, com es pot observar en l'arquitectura de Puerto Príncipe. Entre els edificis que no van resistir el terratrèmol estan la Catedral i el Palau Nacional, seu de la Presidència.

Tot i que la torre de control de l'aeroport de la capital va ser destruïda, la terminal segueix funcionant amb però amb dificultat, ha confirmat avui el màxim representant de l'ONU.

Compromís d'Obama

Haití té "el suport total dels Estats Units", que respondrà "de forma ràpida, coordinada i enèrgica" a la catàstrofe, ha promès el president Barack Obama.

El primer equip amb 72 experts en recerca de supervivents i el primer vaixell guardacostes dels EUA han arribat avui a Haití per a donar auxili a la població. Washington preveu que tres unitats arribin a Haití aquest dijous.

Llatinoamèrica també ha donat suport i països com República Dominicana, Veneçuela, Xile, Cuba Equador, Colòmbia, Argentina, Perú, Mèxic, Brasil, Guatemala, Panamà i Nicaragua, entre altres, ja s'han mobilitzat.

Per exemple, avui ha partit un avió de la Força Aèria veneçolana amb una vintena de metges, 10 bombers i 17 socorristes, així com medicines, aliments i aigua. I Brasil, que lidera la força de l'ONU a Haití, ha anunciat una donació de 10 milions de dòlars i de 14 tones d'aliments.

Per la seva banda, Espanya, que coordina l'ajuda humanitària europea cap a Haití com a president de torn dels Vint-i- set, envia avui tres avions amb ajuda d'emergència. A més, la Comissió Europea ha anunciat el desbloqueig de tres milions d'euros d'ajuda d'urgència.

No obstant això, el primer ministre Bellerive va dir a CNN que, tot i l'horrible situació que viu el país, la població s'està comportant amb "calma" i "maduresa". "La gent està tractant d'ajudar-se els uns als altres, tractant d'organitzar-se", ha dit.