"Ara no és el moment de posicions immobilistes ni provincialistes", afirma el conseller. "Quan ets crític, obtens més ressò, però cap de les quatre diputacions no ha presentat al.legacions. Ni els ajuntaments de Vic, Manresa, Tortosa, Amposta... De les vuit al.legacions institucionals que s'han presentat, la del Consell Comarcal de la Cerdanya és per demanar una llei pròpia, i hem rebut molts acords de plens municipals demanant ser al Pirineu. El Consell d'Aran demana la relació bilateral entre governs, i en això ens posarem d'acord. Hem rebut tres al.legacions idèntiques dels consells comarcals del Solsonès i l'Alta Ribagorça, i de l'Ajuntament de Pont de Suert, que no estan en contra de les vegueries sinó que qüestionen que sigui el moment. L'alcalde de Lleida diu que es parteix Lleida en tres, i que jo sàpiga el terme municipal de Lleida, que és la competència de l'alcalde, no es toca! Els que diuen que es parteix el territori, o que no és el moment oportú, expressen voluntats immobilistes".

Per al responsable d'impulsar la llei, "si després de tres anys de treballar-hi no és el moment oportú... Una de les raons per les quals estic en política és per superar la divisió provincial, perquè quan em diuen que sóc de Lleida no m'hi sento identificat, i això li passa a qualsevol persona de la meva ciutat, comarca i regió. Solucionar això ho hem de fer entre tots, i no es fa en un dia, perquè Catalunya no és independent"

Per què ha aixecat protestes sobtades, un mapa de set vegueries que en realitat ja té uns quants anys? "Potser es deu a l'immobilisme, o a la poca credibilitat, o a negar-se que el nostre país tingui un model propi, perquè hi ha qui encara té una mentalitat molt espanyolista posada entre cella i cella. I després hi ha un discurs sobre el finançament dels consells de vegueria que és del tot fals".

Es poden dotar els consells de vegueria només redistribuint els funcionaris, recursos i patrimoni de les actuals quatre diputacions? "No només es pot, sinó que és el que diu l'Estatut. I a més a més, seran una eina de redistribució territorial de recursos i inversions que la Generalitat tindrà a les seves mans, ja que serà el Parlament qui decidirà les aportacions a cada consell. En l'actual Pla d'Obres i Serveis, que és un instrument de cooperació de la Generalitat amb els ajuntaments, les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, amb l'1% de la població, reben el 9% dels recursos. Doncs amb el finançament dels consells de vegueria cal seguir la mateixa filosofia de reequilibri, i en cap cas un criteri exclusivament demogràfic. És d'aquesta manera, amb aquestes polítiques, com es cohesiona el país, i no només amb discursos".