Els partits ho han dit després que el portaveu de la federació al Parlament, Oriol Pujol, asseverés que la llei 'ara no toca'. El socialista Joan Ferran ha afirmat que la 'premissa número u' del Govern serà buscar el consens, si bé ha admès que la llei s'aprovarà només amb el tripartit si es constata una 'obstaculització interessada' de l'oposició. Per la portaveu parlamentària ecosocialista, Dolors Camats, els consensos que demana CiU solen ser 'paralitzadors'. La portaveu d'ERC al Parlament veu 'desitjable' que CiU s'hi sumi tot i que recorda que no és 'matemàticament' necessari.

En roda de premsa al Parlament, els partits que donen suport del Govern s'han felicitat per l'aprovació del projecte de Llei de vegueries, que ara iniciarà tràmit parlamentari. Després que Oriol Pujol considerés que ara no és el moment de plantejar aquesta llei, el tripartit ha recordat que a més d'un compromís del Govern, és un mandat estatutari.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament Joan Ferran ha volgut respondre Oriol Pujol assegurant que el Govern de Catalunya és capaç de fer dues coses alhora. El convergent havia indicat prèviament, tot citant paraules del president Pujol, que ara no tocava aprovar la Llei de vegueries per la falta de consens i l'elevat atur a Catalunya. 'És veritat que hi ha crisi, però aquest Govern és capaç de fer més d'una cosa alhora. Potser l'Oriol Pujol no és capaç de conduir i pensar alhora', ha augurat. En aquest punt, Ferran ha recordat les mesures que va aprovar el govern per lluitar contra la crisi i altres actuacions.

Ferran ha destacat la 'valentia' del president Montilla en tirar endavant una normativa tan complexa i ha emmarcat en la normalitat les discrepàncies al territori, com les del Síndic d'Aran, el socialista Francesc Boya. 'El Síndic d'Aran fa el que ha de fer', ha dit Ferran, que ha considerat lògic que les persones i els territoris posin sobre la taula els seus interessos. En qualsevol cas, ha considerat que tots plegats seran capaços de trobar un 'camí de sortida comú', perquè tothom vegi satisfetes almenys part de les seves reivindicacions. De tota manera, ha apuntat que la llei ja diu que l'Aran té una relació directa amb la Generalitat, però ha afegit que també 'es normal que el Síndic vulgui anar més enllà'.

El portaveu socialista ha apuntat que és desig del Govern buscar el màxim consens en aquesta llei 'de país', però ha argumentat que tampoc es pot 'consentir' que les coses 's'entorpeixin d'una forma interessada'. Així, ha assenyalat que si veuen una 'obstaculització interessada' per part de l'oposició, el Govern haurà de tirar endavant la llei amb els vots del tripartit, però l'objectiu, ha reiterat, és buscar l'acord.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha recordat que les vegueries, més enllà fins i tot d'un comrpmís de govern i un mandat estatutari, són una reivindicació 'transversal' del catalanisme polític per superar una divisió provincial 'aliena' a Catalunya. Ha defensat que, per ella, les vegueries són també una eina de desenvolupament i cohesió territorial. A més, ha defensat que la Llei de vegueries 'no ha estat una decisió de darrera hora', sinó que el Govern 'fa anys' que hi treballa. En aquest sentit, ha apel·lat al 'sentit de país' de CiU perquè no obstaculitzi lleis com la de vegueries per electoralisme.

Després que el Síndic d'Aran, Francesc Boya, hagi advertit que si cal negociarà amb Madrid per evitar que la Val d'Aran quedi inclosa en la vegueria de l'Alt Pirineu-Aran, Simó li ha recordat que l'Estatut del Parlament reconeixia el territori com una 'realitat nacional occitana', cosa que va rebutjar rotundament Madrid. En base a això, ha reblat que 'si creu que Madrid entendrà millor la realitat de l'Aran, que el Síndic tingui molta sort'. A més, ha defensat que l'Aran seguirà tenint una relació bilateral amb la Generalitat. 'No es pot fer una truita sense trencar ous', ha afegit en relació a la conflictivitat tetrritorial 'normal' que por portar la llei.

En el cas de la vegueria del Penedès, Simó ha argumentat que la Llei preveu els mecanismes que permetran crear noves vegueries, més enllà de les 7 inicials, si així ho volen un nombre determinat d'ens locals i ajuntaments. Una condició que 'ara ja es compleix', ha dit Simó referint-se a les mocions que han aprovat els ajuntaments d'aquest territori favorables a la vegueria del Penedès. A més, ha explicat que la vuitena vegueria és una de les condicions que es planteja ERC per a futurs acords postelectorals. Per Simó, el Parlament té temps d'aprovar la llei abans d'acabar el mandat fins i tot en el cas que el PP \u0096que té la divisió territorial recorreguda al Tribunal Constitucional perquè trenca amb les províncies que fixa la Constitució- decidís portar-la al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que la retardaria almenys un mes.

'Aquest no és un invent del Govern, sinó un mandat estatutari', ha asseverat Dolors Camats, que ha avisat que si bé la voluntat del tripartit seria sumar el màxim consens i, per tant, també el suport de CiU, d'entrada no sembla que aquesta sigui la prioritat de la federació. 'Si CiU s'hi vol sumar, millor, però els consensos que reclama CiU solen ser consensos paralitzadors', ha advertit Camats, que creu que la prova és que la federació ja hagi dit que ara 'no toca'.

'No és imprescindible el suport d'un grup que diu que aquesta llei ara no toca i mira cap altra banda', ha reblat. Això sí, Camats ha reconegut que 'cal treballar encara més' amb el territori i fer molta 'pedagogia, diàleg i consens' per apaivagar els enfrontaments territorials 'lògics', en tractar-se d'un canvi 'profund' en l'organització territorial . Davant aquests enfrontaments, ha recordat que els ecosocialistes ja van avisar dels riscos d'aprovar aquesta llei en el tram final de la legislatura.

A més, l'ecosocialista s'ha compromès a posar 'tot l'empeny i rigor' necessaris perquè la llei surti abans d'acabar la legislatura, perquè hi ha 'voluntat i temps' perquè així sigui. Creu que la llei és un avenç en matèria de simplificació administrativa i millora de l'eficiència de la gestió pública.