Un català, Lluís Pallarés, participarà aquest any a la vuitena edició de la Marató del Pol Nord (42 quilòmetres), sent ell l'únic espanyol, per denunciar els efectes de la contaminació sobre la fertilitat.

Pallarés anirà abillat amb un vestit d'espermatozoide confeccionat expressament per aguantar gèlides temperatures, però prou lleuger com per córrer al Pol, ha informat l'institut de ginecologia Marquès de Barcelona, que patrocina la gesta.

El grup partirà el 7 d'abril i haurà de suportar temperatures de 30 graus sota zero, enormes dificultats per respirar, perill de congelació i desorientació espacial en condicions extremes i gèlides.

La marató, que se celebra cada any, té 24 corredors de 10 països, entre els quals es troba Pallarés com a únic representant espanyol.

La prova es disputa en els 90 graus de latitud nord i el punt de trobada és l'illa de Spitsbergen, una zona protegida i coberta per glaceres pertanyent a Noruega, on la temperatura mai puja dels 15 graus sota zero.

Des d'allà, els participants volaran en un Antonov rus cap a la base Berneo per agafar després un helicòpter que els portarà al Pol. La marató arrencarà previsiblement el 7 d'abril, depenent de les condicions atmosfèriques.

Després de la carrera l'endemà, tornaran a Spitsbergen i finalment el 9 d'abril tornaran a les seves llars. Tots han signat un consentiment en el qual l'organització declina totes les responsabilitats i deixa ben clar que en cap cas es farà càrrec de possibles complicacions com congelacions, atacs d'óssos polars, caigudes en esquerdes i tota mena de contratemps que puguin succeir durant la prova.

La preparació de Lluís Pallarés ha estat supervisada per l'equip mèdic del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), especialitzat en l'entrenament d'esportistes d'elit.

Durant diverses setmanes, Pallarés ha estat entrenant en una cambra climàtica a 10 sota zero i 20% d'humitat. També ha rebut assessorament pel que fa a la dieta que ha de seguir els dies previs a la prova i els aliments que haurà d'emportar-se, deshidratats, liofilitzats, gels d'hidrats de carboni testats perquè no es congelin i begudes energètiques.

Es calcula que en la carrera perdran 9.000 calories, i segons el responsable del Departament de Fisiologia del CAR, Francheck Drobnic, "aquesta experiència aportarà informació sobre el model d'adaptació de la temperatura a l'exercici en condicions extremes".