La justícia argentina ha ordenat reobrir la causa per crims comesos a Espanya durant el franquisme, segons informa el diari 'Clarín'. La decisió la va prendre la sala segona de la Cambra Federal, que va anul·lar una sentència de la jutgessa Maria Servini de Cubría, qui havia desestimat la denúncia presentada per néts i familiars residents a l'Argentina de víctimes del règim de Francisco Franco. L'ordre judicial es fa en aplicació del criteri de justícia universal que l'Argentina preveu per a crims contra la humanitat, el que suposa un suport al jutge Baltazar Garzón, que va ser retirat de l'Audiència Nacional per ordenar investigar aquells crims franquistes que l'estat espanyol considera prescrits.

Les denúncies que s'han imposat a l'Argentina són majoritàriament per afusellaments que van passar entre l'inici de la Guerra Civil i la mort del dictador. Així, el tribunal d'apel·lacions reobre la causa per crims contra la humanitat comesos durant el règim franquista i declara nul·la la sentència dictada el passat mes de maig per la jutgessa Servini de Cubría, que havia refusat la denúncia dels familiars de les víctimes republicanes.

Segons recull 'Clarín', en el cas, el fiscal Federico Delgado havia sol·licitat la desestimació de la denúncia perquè va entendre que a Espanya existeixen investigacions penals en curs, el que va ser negat pels querellants. En aquesta primera instància es va arxivar la denúncia perquè la magistrada va considerar que no es poden investigar els fets denunciats si no es compta amb l'impuls del Ministeri Públic Fiscal. Davant d'això, la Cambra Federal, amb la firma dels jutges Martín Irurzun i Horacio Cattani, ha anul·lat ara aquesta desestimació perquè la considera infundada.

La querella va ser presentada el 14 d'abril per familiars de desapareguts espanyols i té el suport de prestigioses entitats com l'Associació de la Memòria Històrica, Abuelas de la Plaza de Mayo, la Lliga Argentina pels Drets de l'Home, el Centre d'Estudis Legals i Socials, l'Associació d'Exdetinguts i desapareguts i la Federació d'Associacions Gallegues Argentines.