La consellera de Justícia, Montserrat Tura, serà la número dos de la llista per Barcelona del PSC per a les eleccions al Parlament del pròxim 28 de novembre. Així ho ha anunciat aquest divendres la mateixa consellera, que ha explicat que el primer secretari del PSC i candidat socialista, José Montilla, li ha proposat ocupar aquest lloc aquest mateix dimecres. Montilla ha optat per un pes consolidat al partit perquè sigui el seu tàndem, en lloc d'un dirigent amb un perfil més renovador. Tura ocupa el lloc que ara fa quatre anys va ser del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells. Les llistes seran aprovades definitivament aquest dissabte pel Consell Nacional del partit.

Ha estat la mateixa Tura qui aquest divendres a la tarda ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per anunciar que ocuparà el número dos a les llistes. D'aquesta manera s'ha desvesllat la principal incògnita de les llistes del PSC que faltava per conèixer. Tura era un dels noms que sonava amb força a les travesses en les últimes setmanes. Altres noms eren els de la secretària del Govern, Laia Bonet, o el de la portaveu adjunta al Parlament, Rocío Martínez Sampere, que tenien un perfil més renovador.

Montilla finalment ha optat per Tura, una destacada dirigent de l'ala catalanista del partit, per ocupar el lloc que ara fa quatre anys va ser el d'Antoni Castells, que va decidir no formar part de la candidatura del PSC. Ara l'ocuparà qui va ser alcadessa de Mollet del Vallès, consellera d'Interior de l'executiu de Pasqual Maragall i actualment consellera de Justícia. Ara, ha dit, farà 'tot el possible' perquè el projecte del PSC sigui el 'guanyador', tot cridant a tot el partit a unir esforços de cara a aquest objectiu.

'Posicions matisadament diferents'

Aquest mateix divendres al matí, el president i primer secretari del PSC li ha fet la proposta a Tura, que ha acceptat 'gustosament'. De fet, s'ha mostrat 'contenta i honrada'. La consellera ha explicat que ha mantingut una 'llarga conversa' amb el president, en la qual han parlat sobretot de 'futur' i a la qual li ha dit que no canviï. 'Hem coneix perfectament i m'ha dit: no et demanaré que canviïs, sigues tu mateixa'. La consellera ha reconegut que alguns cops han tingut diferències. 'Ho he acceptant sabent, ell i jo, que algunes vegades hem tingut posicions matisadament diferents, però qui no té posicions matisadament diferents', ha dit, 'això forma part de la riquesa d'aquest partit'.

Tura ha remarcat 'el mosaic que és Catalunya' per defensar que també hi hagi diferències entre els membres del PSC. 'Sé que amb alguns matisos divergeixo d'alguns dels meus companys i que alguns companys divergeixen de mi', ha admès, però al mateix temps ha remarcat el seu 'orgull' per 'formar part d'un projecte col·lectiu que vol canviar el seu país i que accepta matisos i llibertats dins del seu propi partit'.

Candidatura 'molt diversa'

Preguntada sobre si el seu nomenament com a número dos serveis per equilibrar les diferents sensibilitats dins del partit, ha assegurat que el PSC 'vol representar a totes les Catalunyes, tots els paisatges geogràfics i també sociològics'. De fet, ha assegurat que es tracta d'una 'candidatura molt diversa'.

Reivindica les seves arrels catalanes

La consellera ha reivindicat les seves 'arrels catalanes', que ha dit que es remunten a la seva família al segle XII. 'Però mai hem sigut rics', ha afegit, 'més aviat humils i hem patit la repressió en etapes de dictadura'. 'Una classe humil que ha fet un esforç importantíssim perquè Catalunya sigui sempre en el centre de l'escenari de la seva voluntat, i aquesta és la classe que jo pretenc representar', ha afegit.

En la seva presentació com a número dos, ha fet una defensa del feina feta pel Govern de la Generalitat i també pel projecte del PSC. 'Estic disposada a treballar tant com faci falta pel que ha etat des de sempre el meu projecte polític al PSC, que significa la compensació entre el treball per modernitzar la societat, sense perdre mai la justícia social i la igualtat d'oportunitats, i la defensa nacional de Catalunya', ha assegurat. A més, ha dit que en els últims set anys s'ha aconseguit 'una millora en el conjunt dels serveis públics com no s'havia viscut mai en una etapa tant breu'.

A partir d'aquí, ha dit que la voluntat del PSC 'no és que ens votin pel que hem fet, sinó pel que encara volem fer'. Tura ha reclamat per als socialistes catalans poder tenir 'un govern fort, ferm, amb idees clares' i ha afegit que 'no volem que se'ns reconegui com una nació per una qüestió de caprici, ho volem perquè històricament ho som' i perquè 'volem ser útils als nostres conciutadans'. 'Volem major responsabilitat política en un Estat que volem que evolucioni cap a un estat federal', ha afegit, amb l'objectiu de 'ser més útils als ciutadans'.

Tots els consellers a la llista, excepte Castells

Preguntada sobre si el conseller d'Educació, Ernest Maragall, també formarà part de les llistes del partit, Tura ha demanat deixar treballar a la comissió electoral, però al mateix temps ha deixat entreveure que en formarà part, ja que ha demanat que tots els consellers socialistes formin part de la candidatura, a excepció d'Antoni Castells, que ja va anunciar a l'estiu que no en tornaria a formar part. 'Crec que estaria bé que tots els membres del Govern estiguessin a les llistes', ha dit.

Tura també ha explicat que el president li ha demanat que compatibilitzi la seva feina com a consellera amb ser número dos de la llista.