CiU ha aconseguit una àmplia victòria a les eleccions catalanes amb 62 diputats, a sis de la majoria absoluta, i ha duplicat àmpliament el resultat del PSC, que ha tingut el pitjor resultat de la seva història amb 28 escons.

Tots els integrants del tripartit han tingut retrocessos i sumen 22 diputats menys que el 2006. ERC ha rebut el cop més gran, després de perdre la meitat dels seus diputats, i s'ha vist superat per un PP que ha aconseguit el resultat més bó de la seva història, amb 18 escons.

La gran sorpresa l'ha protagonitzat la formació independentista de l'expresident del Barça Joan Laporta, que ha irromput a la cambra autonòmica amb 4 diputats, mentre que ICV ha baixat de 12 a 10 escons i C's manté els 3.

CiU, que ha escombrat la fórmula del tripartit que ha governat durant dues legislatures, ha guanyat a cadascuna de les 41 comarques de Catalunya. Es tracta de la distància més gran entre les dues formacions des que el 1984 Pujol va aconseguir la seva primera majoria absoluta.

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha confirmat aquest dilluns que CiU governarà en minoria i mitjançant pactes puntuals dins del Parlament i consensos amb la societat. "Haurem de tenir molta gent, no ho podrem fer sols", ha reconegut.

Ha assegurat que, tot i que CiU encara està "digerint" la seva victòria electoral, intentarà formar el nou govern i impulsar les mesures oportunes per pal·liar la crisi econòmica amb rapidesa, però "sense córrer massa".

Puig ha confessat que en algun moment van esperar obtenir una majoria més àmplia, però ha assegurat que el resultat va ser un èxit. "Hem aconseguit el triplet: guanyar les eleccions, governar, i fer-ho amb una majoria suficient i tranquil•la", ha sentenciat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, ha assegurat que CiU haurà de governar amb una "gran responsabilitat i generositat", cosa que ocorre especialment com més àmplia és la victòria i menys forta és l'oposició, segons ell.

La gent de CiU rep Artur Mas

Els treballadors de la seu central de Convergència i Unió de Barcelona han esperat al carrer l'arribada d'Artur Mas. El guanyador de les eleccions al Parlament ha aparegut pel carrer de Còrsega cap a tres quarts de dotze caminant i rebent les felicitacions d'alguns vianants. Un fort aplaudiment l'ha rebut en trepitjar la seu de la federació nacionalista, plena de mitjans gràfics i de bona part de la plana major de Convergència. Després d'un brindis amb cava servit per Felip Puig, Mas, que ha agraït a tothom l'esforç fet, ha recordat que ha partir d'aquesta tarda 'tothom a pencar'. L'arribada de Jordi Pujol ha provocat crits de 'presidents, presidents'. 'Ara ja en tenim dos', ha sentenciat Puig.

El guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya ha rebut a la seu de CiU un altre homenatge. Els treballadors i nombrosos dirigents de la formació s'han avançat a l'arribada del seu president i l'han esperat al carrer. Artur Mas ha arribat caminant pel carrer Còrsega provinent de Jardinets de Gràcia. Amb un aspecte més relaxat que el dels dies de campanya, ha rebut les felicitacions de diversos vianants, als quals ha atès afectuosament.

Mas ha dormit 'molt poc' aquesta nit. La celebració de la victòria del diumenge s'ha allargat fins ben entrada la matinada, i totes les cares dels membres de la formació nacionalista en donen fe aquest matí. La veu i els ulls de Mas denoten aquesta barreja de felicitat i cansament.

Quan tothom té el seu got de plàstic ple del cava arriba l'hora d'un altre brindis. Mas dóna les gràcies a tothom per l'esforç i la feina feta durant els dies de campanya. En pocs segons, quan tothom ja ha brindat, s'adona que el missatge del brindis ha estat incomplert. 'Gràcies a tothom, però ara tothom a pencar'. Ara sí.

'Ja en tenim dos'

L'arribada de Jordi Pujol a la seu de CiU ha provocat que els assistents cridessin 'presidents, presidents'. Pujol assenyalant Mas no s'ha donat per al·ludit, 'això tu, això tu'. Mas ha contestat mostrant-li dos dits de la mà que anava per tots dos. Felip Puig, subratllant la darrera 's' de 'presidents' li ha remarcat al vell dirigent convergent que efectivament el crit era l'adient. 'Ara ja en tenim dos de presidents', li ha fet veure Puig.