Els EUA disposa al seu Consolat de Barcelona d'una "multiagència d'espionatge" dedicada al terrorisme islamista i el crim organitzat, segons es desprèn dels cables secrets enviats per funcionaris nord-americans a Espanya i que ha revelat el portal Wikileaks.

La creació de l'esmentada agència es va basar en la certesa que Catalunya és una amenaça "evident" en l'expansió del terrorisme islamista i "el més gran centre al Mediterrani d'activitat de radicals", segons publica aquest dissabte el diari 'El País'.

"L'amenaça a Catalunya és evident. Els EUA necessita saber qui i què circula a través de l'àrea que va des d'Algèria, Tunis, Rabat i el sud de França", van escriure els funcionaris nord-americans l'octubre de 2007, quan ja van avançar que el Consolat de Barcelona era la "plataforma ideal" per establir una multiagència d'espionatge perquè disposa de "prou espai, comunicacions segures i bona localització".

La iniciativa, que va ser proposada per l'ambaixador Eduardo Aguirre, subratllava que la instauració del centre es duria a terme "en col·laboració amb els nostres amfitrions espanyols". Un altre cable del març de 2009 confirmava que l'agència "havia estat establerta al Consolat de Barcelona".

Entre les causes per considerar Catalunya com el focus de radicals islamistes més perillós de la Mediterrània, els EUA assenyalava l'"alta immigració" legal i il·legal des del nord d'Àfrica -Marroc, Tunis i Algèria-, així com Pakistan i Bangla Desh, cosa que segons la seva opinió suposa un "imant per a reclutar terroristes".

Els cables revelats assenyalen que la Policia Nacional calcula que a Barcelona i voltants viuen uns 60.000 pakistanesos, la majoria homes, solters i sense documentació, així com originaris del nord d'Àfrica.

"Viuen al marge de la societat espanyola, no parlen la llengua, sovint estan desocupats i tenen pocs llocs per practicar la seva religió amb dignitat", apunten, circumstàncies que creen "un terreny fèrtil per al reclutament de terroristes" i conformen una amenaça "clara".