El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha recordat que el Govern català està fent un esforç 'molt important' per reduir la despesa pública i ha advertit que no es pot fer a costa 'de la garantia dels serveis públics'. Ha considerat 'molt difícil' fer una retallada superior al 10% anunciat, tal com va reclamar José Luís Rodríguez Zapatero a Artur Mas en la reunió de dilluns passat a la Moncloa, però concretament ha dit: 'Serà difícil que puguem fer una retallada molt més enllà del 10, de l'11, del 12%'. Admet, doncs, una retallada fins a dos punts per sobre de la xifra defensada pel Govern fins que ha transcendit la petició de Zapatero. Ho ha dit a Catalunya Ràdio.

Tot i això, el conseller Puig ha volgut advertir que la Generalitat ja està fent els deures que se li reclamen, i que farà un pressupost auster 'per primera vegada en molts anys' amb l'objectiu de facilitar la reactivació econòmica la disminució de l'atur.

És per això que, a la demanda d'una retallada superior de Zapatero, Puig ha declarat: 'Farem esforços, però esperem corresponsabilitat'. I ha recordat que hi ha molts ministeris que en els darrers anys 's'han buidat de competències' però mantenen 'la despesa i el nombre de funcionaris'.

Ha afegit que l'esforç de la Generalitat de reduir departaments, estructures, dirigents i organismes no l'ha fet 'amb la mateixa intensitat' el Govern de l'Estat. I ha reblat: 'I ja no vull parlar d'altres comunitats autònomes'.

La legislatura del trencament

Puig també ha parlat del futur del país i ha tornat a reiterar que Espanya ha de fer un esforç per entendre Catalunya tal com és si no vol que aquesta opti per vies diferents a les actuals.

De fet, el conseller d'Interior s'ha mostrat convençut que aquesta legislatura serà la del 'trencament' d'un model que ofega 'econòmicament i financerament' Catalunya i que representa 'una amenaça' al sistema educatiu o a la connexió internacional del país.

Per això ha dit: 'Catalunya és una part d'aquest Estat. I si no ens deixen ser una part d'aquest Estat amb totes les nostres condicions haurem de començar a pensar en buscar solucions diferents'.

El PSC evita fer valoracions

La portaveu d'Economia del PSC al Parlamnet, Rocío Martínez-Sampere, no ha volgut valorar aquest dijous el fet que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demanés més reducció pressupostària a Catalunya. La socialista ha argumentat que no pot opinar sense haver vist el pla d'estabilitat del Govern, i ha denunciat que el seu grup el desconeix tot i que el president de la Generalitat, Artur Mas, ja li ha ensenyat a Zapatero, al rei i alguns mitjans de comunicació. En tot cas, Martínez-Sampare ha dit que suposa que el president espanyol ha demanat més reducció perquè el pla de Mas no compleix l'objectiu del 1.3 de dèficit.

Martínez-Sampere i Jaume Collboni s'han queixat reiteradament que el Govern no els ha mostrat el pla d'estabilitat que ja ha ensenyat a Zapatero, al rei i alguns mitjans de comunicació. La socialista no ha volgut valorar el fet que el president espanyol hagi demanat una major reducció pressupostària argumentant que no té elements per opinar perquè no ha vist el pla del Govern.

En qualsevol cas, ha dit que entén que el pla 'misteriós' de Mas no haurà fet bé els comptes per arribar a l'1,3%, i per això Zapatero deu demanar més contenció, però sense parlar del pressupost, perquè la Generalitat, ha remarcat, té autogovern per decidir sobre els seus comptes. 'El govern espanyol el que pot dir és que cal un 1,3% de dèficit, igual el que ha plantejat Mas no és suficient', ha assenyalat.

De tota manera, Martínez-Sampere ha subratllat que el debat no és si s'ha de reduir el pressupost de la Generalitat, sinó què es pot fer per complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB que tenen marcades totes les comunitats autònomes.

Ha remarcat que per fer-ho, hi ha moltes maneres, i una pot ser el manteniment de l'impost de successions, que aporta 400 MEUR a la Generalitat i només paguen 529 persones. 'Si renuncies a aquests 400 MEUR, per complir amb l1,3% de dèficit has de renunciar a més despesa i has de fer més retallades', ha indicat.

Ha carregat contra el conseller d'Interior, Felip Puig, per parlar de 'reduccions lineals de despesa' sense concretar-les, i ha considerat que aquesta no és la manera d'afrontar l'exigència del dèficit. Ha criticat, a més, la 'frivolitat' amb que el Govern està tractant aquestes qüestions, amb declaracions de Puig en lloc de donar la cara Artur Mas, el conseller d'Economia o el portaveu del Govern.

D'altra banda, ha negat que la caixa de la Generalitat estigués buida quan es va produir el canvi de govern, com diu CiU, sinó que hi havia 2.000 MEUR de liquidesa, de tresoreria, a l'hora de fer el traspàs de poders.

Jaume Collboni ha explicat en la mateixa roda de premsa que el PSC ha arribat a un acord amb el Govern per celebrar la cimera sobre la crisi la segona quinzena de març. Collboni ha recordat que dimecres van interpel·lar el conseller de Treball, Francesc Xavier Mena, sobre aquesta qüestió, però van obtenir una resposta gaire clara. 'Varem tenir un conseller mena fent unes digressions d'alt nivell acadèmic i pedagògic, amb algunes metàfores i fàbules incloses però poques respostes polítiques concretes', ha lamentat.

Collboni ha reivindicat que el Govern tripartit ja va mantenir una 'constant praxi de diàleg i acord' amb sindicats, patronals i grups parlamentaris i ha demanat que la cimera no sigui un 'tutti fruti' d'assessors, coneguts, sindicats, patronals i grups. 'Cadascú té una funció i un paper', ha dit advertint que no és el mateix un consell assessor del Govern que uns representants legítims dels treballadores, les empreses o la voluntat popular.

El PSC ha presentat una moció al Parlament en què insta a establir l'agenda de continguts de la cimera marcant com a objectius concretar una diagnosi compartida entre Govern, agents econòmics i socials i grups polítics; impulsar l'acord estratègic adaptant-lo a la fase actual de la crisi com a full de ruta fonamental de concertació; aprofitar els plans de lluita contra la crisi posats en marxa fins el moment; establir els mecanismes que permetin assegurar el seguiment parlamentari de les tasques i compromisos assolits a la cimera, i participar dels resultats assolits en l'acord econòmic i social en el conjunt de l'Estat per afavorir els interessos de Catalunya.

El socialista ha deixat clar que el PSC es pren molt seriosament la cimera i ha format una comissió de seguiment intern formada per ell mateix, Martínez-Sampere, Eva Granados (portaveu de Benestar), Daniel Font (educació), Roberto Labandera (infraestructures) i Laia Bonet (portaveu de la Comissió Primera).

El PP parla d'augmentar la retallada al 15%

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha assegurat que el seu partit és favorable a una reducció del 15% dels pressupostos que significarien uns 4.200 milions d'euros. Ha afirmat que si no es fa aquesta retallada no s'arribarà a un dèficit de l'1,3% del PIB l'any 2013 tal com fixa el Consell de Política Fiscal i Financera. Millo s'ha referit així al fet que president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demanés més reducció pressupostària al president de la Generalitat, Artur Mas. El representant del PPC ha dit un 10% de la retallada en la despesa 'és insuficient' perquè 'implica una reducció del pressupost susceptible de ser retallat petit' amb uns 2.800 milions d'euros.

En roda de premsa al Parlament, Millo ha començat a parlar sobre la reducció en la despesa recordant que hi ha uns acords del Consell de Política Fiscal i Financera que estableixen que el 2013 s'hauria d'estar amb un dèficit de l'1,3% del PIB. 'S'han de fer uns pressupostos que permetin arribar a l'1,3 l'any 2013 i ha recordat que el 2010 es tancarà amb un dèficit del 3,5%'. En aquest sentit, ha afirmat que un 10% de la retallada en la despesa 'és insuficient' perquè 'implica una reducció del pressupost susceptible de ser retallat petit'. Segons Millo, una reducció del 10% suposarien una reducció del pressupost d'uns 2.800 milions d'euros.

'Si no anem a una retallada dels 4.000 o 4.2000 milions d'euros, no s'arribarà al dèficit de l'1,3% el 2013', ha manifestat, al temps que ha indicat que això significaria un 15%. El dirigent del PP català ha fet aquestes declaracions després que el conseller d'Interior, Felip Puig, hagi considerat 'difícil' retallar més del 12%. Per contra, Millo ha assenyalat que una reducció del 15% seria 'el percentatge que garantirà una estabilitat pressupostària tendent al dèficit zero i que passaria per un dèficit de l'1,3% l'any 2013'. Ha recalcat que l'important no és la retallada sinó el dèficit al que es vol situar el pressupost de la Generalitat.

Millo ha dit que coincideix amb Zapatero que la Generalitat ha de retallar més despesa. En aquest sentit, ha apuntat que entén que el Govern 'el que fa amb plena responsabilitat és negociar am el govern espanyol el pla de requilibri econòmic per garantir que s'arriba a l'1,3% l'any 2013'.

Per altra banda, ha reiterat que el PPC està a l'espera de fixar la data de la cimera amb CiU i que es faci 'el més abans possible'. 'Estem parlant d'una reunió que el PP ve demanant des de l'inici', ha afegit. Millo espera que la cimera no sigui igual que la de Montilla 'perquè no va servir per res'. En aquest sentit, confia que la trobada 'tingui com a resultat sense dilacions un paquet de mesures que el Govern es comprometi a impulsar amb caràcter immediat'. Ha insistit també en la seva reclamació de que cal un ple extraordinari al Parlament.