La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat no desplegarà els 40.000 ordinadors portàtils compromesos a Secundària el pròxim curs 2011-2012, en el marc del programa de digitalització de les aules Educat 1x1, segons ha explicat la consellera Irene Rigau.

En la roda de premsa de presentació de la preinscripció escolar, ha explicat que ara a la reunió amb el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, la setmana passada li va explicar que Catalunya ha fet una "pausa" en aquest pla per analitzar el seu valor econòmic i pedagògic.

D'aquesta manera, el pla no es desplegarà tal com estava previst, de manera que de moment no hi haurà noves onades de portàtils, tot i que es mantindrà als instituts en què ara està implantat.

Alhora, la consellera no ha especificat si es deixaran d'implantar íntegrament els 40.000 portàtils previstos o bé en serà una part els que no arribaran a les aules.

Rigau ha assegurat que en la comunitat educativa hi ha tant opinions positives com negatives sobre el pla Educat, cosa que sumat a la situació financera fa que hagi de ser revisat.

Davant d'aquesta pluralitat de situacions, les famílies podran preinscriure's des d'aquest dilluns a l'Ensenyament Infantil, Primària i Secundària a les 1.044.509 places ofertes --711.593 a la pública i 332.916 a la concertada--, que incrementen en 12.127 l'oferta del curs passat.

Serà la primera vegada que el desempat entre famílies es resolgui amb cinc punts a favor de les famílies amb exalumnes germans o pares al mateix centre, un criteri que Rigau ha defensat en contra de les crítiques i fins i tot el recurs de la federació de pares Fapac.

De fet, Rigau ha anunciat la seva intenció de modificar les zones educatives --que delimiten els col·legis als quals es té accés en funció del domicili--, perquè genera guetos i és una font de segregació.

"El sistema de zones haurà d'estudiar-se i obrir-se", ha anunciat Rigau, qui estudiarà uns percentatges per obrir les zones educatives amb més alumnes i fer-les més grans.

BARRACONS PER MÉS TEMPS

Una altra de les novetats del pròxim curs és el manteniment i perdurabilitat dels barracons, que la consellera preveu usar per més temps davant de la situació econòmica i el creixement demogràfic.

"Les circumstàncies econòmiques ens obligaran a continuar usant més temps del que estava previst", ha dit sobre aquestes aules prefabricades, que superen el miler.

El repartiment dels alumnes immigrants a l'escola concertada a través de contractes-programa es mantindrà tal com estava, ja que la convocatòria d'ajudes a les concertades hauria d'haver-se publicat al desembre i no va sortir.

Tot i això, ha apuntat que aquest tema es plantejarà a partir del setembre vinent, després de la seva implementació el 2007.