L'episodi de calor que des de dijous passat ha afectat Catalunya ha deixat temperatures rècord en un mes d'abril, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els dies 8 i 9 d'abril, la temperatura màxima va superar àmpliament els 30 graus a les comarques de Ponent i, en concret, els valors més elevats registrats per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya es van situar al Segrià i a la Ribera d'Ebre. Les temperatures més elevades es van registrar a Vinebre (Ribera d'Ebre), amb 34,9 graus; Seròs (Segrià), amb 34,8ºC i a Masroig (33,3ºC).

El vent que va bufar al litoral va permetre que les temperatures màxims fossin fins a 10 graus inferiors als punts més càlids de l'interior, excepte alguns punts de l'Empordà, on es van fregar els 30 graus. Per contra, aquest diumenge, mentre les temperatures començaven el descens a l'interior, al litoral superaven els 25 graus. A més, en alguns punts de l'interior es van registrar amplituds tèrmiques entre els dies 7 i 9, com el cas de Vinebre, on el dia 8 es va registrar una mínim de 5,8 graus i una màxima de 34 graus.

Aquest episodi de calor va ser causat per un anticicló acompanyat d'una massa d'aire molt càlid i es va situar de ple a sobre Catalunya, portant valors més típics de la primavera que no de l'estiu. Durant aquests dies, el 95% de les estacions de la XEMA amb 10 anys o més de dades disponibles va superar la temperatura més alta de la sèrie en una primera quinzena d'abril.

Pel que fa les dades de temperatura enregistrades als observatoris Fabra i Ebre, dues de les sèries de temperatura més llargues de Catalunya, en els dos casos els valors màxims representen la segona temperatura més alta en una quinzena d'abril. En el cas de Barcelona, amb dades des del 1913, la temperatura màxima de l'episodi és de 25,4 graus dissabte passat, un valor lleugerament per sota dels 25,6 graus registrats el 6 d'abril del 1949.

Per la seva banda, a l'observatori de l'Ebre, situat a Roquetes (Ribera d'Ebre), que té dades des del 1905, es van registrar 32,2 graus l'1 d'abril del 1980, dues dècimes per sobre dels 32 graus registrats dissabte.