El vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha qualificat avui de "sarcasme" i "broma de mal gust" que la coalició abertzale Bildu -formada per Eusko Alkartasuna (EA), Alternativa i independents- qualifiqui d'"incident" l'"intent d'assassinat d'un gendarme" a França.

"Hi ha reaccions que cal denunciar", ha dit Rubalcaba referint-se al comunicat de Bildu. "No deixa de ser un sarcasme qualificar d'incident el que és un intent d'assassinat d'un gendarme", ha ressaltat.

"Ha arribat el moment de la clarificació, la gent ha de ser clara i dir les coses clarament. Titllar d'incident el que va passar l'altre dia a França em sembla que és una broma de molt mal gust", ha insistit en declaracions a l'entrada de la reunió de ministres de l'Interior de la UE que se celebra a Luxemburg.

Bildu ha rebutjat aquest diumenge el tiroteig registrat a França i ha afirmat que "el procés obert a Euskal Herria continua, ja que l'alto el foc proclamat per ETA segueix en vigor".

Rubalcaba ha explicat que aquest diumenge va felicitar el seu homòleg francès per l'operació que va permetre detenir els dos membres d'ETA presumptes autors del tiroteig, Itziar Moreno i Oier Gómez Mielgo. També es va congratular que el gendarme estigui fora de perill.

El vicepresident primer ha assenyalat que "es tracta de dos presumptes etarres ben coneguts per a la policia espanyola" i que "ocupaven un lloc rellevant a l'aparell militar, no sabem quin".

"Un va sortir fugint de Lisboa quan vam desmantellar la base logística que no va arribar a funcionar mai d'ETA a Portugal; l'altra Itziar Moreno, jo crec que va sortir del País Basc quan va ser identificada després de l'atemptat contra EITB (la radiotelevisió pública basca)", ha detallat.