El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat la retallada del 10% prevista a les despeses de la Generalitat per al 2011 per evitar que l'endeutament arribi a "cotes perilloses".

Mas-Colell ha argumentat que "cal delimitar la deriva creixent de l'endeutament" i posar-li límit, perquè només l'increment d'interessos per al 2011 equival a més del que destinen les caixes catalanes a obra social, ha exemplificat. Per a això, ha insistit que fa falta "austeritat, credibilitat i corresponsabilitat del Govern espanyol".

A l'àmbit de la credibilitat, ha asseverat que la Generalitat no inclourà dins als pressupostos del 2011 "cap partida fantasma -referint-se als avanços del Fons de Competitivitat que l'Estat no preveu pagar fins al 2013- ni creativitat comptable", ha dit al Fòrum Europa.

Respecte al sistema financer, ha considerat que, "en general, avança en el sentit correcte", malgrat que encara cal solucionar la restricció del crèdit, aspecte en què el Govern intentarà contribuir mitjançant el manteniment de la capitalització de l'Institut català de Finances (ICF), malgrat la reducció del pressupost general.

Alhora, ha destacat com a positiu que l'economia catalana mantingui la capacitat de lideratge i creixement, i ha posat l'exemple de la firma de moda i cosmètica Puig, que ha adquirit el 60% de la multinacional francesa Jean-Paul Gaultier.

Com a també responsable de l'ensenyament superior, ha assenyalat com a reptes per a les universitats catalanes la internacionalització -com a pol d'atracció d'estudiants, sobretot de postgrau-, la desburocratització i l'augment de la interpenetració del sector privat.

Després de l'acte, el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha mantingut el seu escepticisme respecte al fet que el PSC recolzi la moció de la cambra perquè l'Estat pagui a les autonomies el fons de competitivitat, el pagament del qual és una "necessitat per al bé de Catalunya, per a altres comunitats i per a la lleialtat del Govern amb les autonomies".

Alhora, ha considerat que la moció pot aprovar-se, tot i que ha dubtat que pugui fer-se amb el suport de totes les forces polítiques catalanes ja que veu difícil que el PSC deixi el que considera una supeditació al PSOE: "Si no, seré el primer a alegrar-me'n", ha dit.

Amb tot, ha alertat que l'aprovació de la moció no obliga el Govern a obeir-la, i que "l'infern i el purgatori és ple de mocions incomplertes".