El departament d´Ensenyament implantarà a partir del proper curs el programa EduCAT 2.0, que frena l´adquisició de portàtils per alumne i ho substitueix per ordinadors a l´aula combinat amb els llibres de text. La consellera d´Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que dotarà amb 13.500 ordinadors el cicle superior de les escoles públiques (cinquè i sisè de primària) i 960 aules tindran pissarres digitals interactives. El programa 1x1 només continuarà en aquells centres que ja l´implantaven, tot i que en el cas de 1r d´ESO podran escollir entre continuar amb els ordinadors per alumne o utilitzar la dotació econòmica que els pertocaria per comprar equipaments que seran propietat del centre.

Fins ara, un total de 387 centres de secundària aplicaven el programa 1x1, impulsat per l´exconseller Ernest Maragall, i que comportava que cada alumne tingués el seu ordinador portàtil. Per adquirir-lo, la família aportava una part del seu cost i les administracions la resta.

Ja s´havia anunciat

En arribar al càrrec, Rigau ja va anunciar l´aturada d´aquest projecte i ahir va explicar que, tot i no eliminar-lo del tot, el frenarà i n´impulsarà un altre de basat que els ordinadors siguin del centre i que es compatibilitzi amb l´ús de llibres de text, que desapareixien amb l´1x1. Un total de 1.710 escoles i 574 instituts es beneficiaran d´aquesta iniciativa. Així, els alumnes de cinquè i sisè de primària de les escoles públiques catalanes rebran al llarg del proper curs 2011-2012 un total de 13.500 ordinadors i 960 aules estaran dotades amb pissarres digitals. En total, seran 86.000 alumnes els que treballaran a les aules amb llibres de text i ordinadors, que seran propietat dels centres i quedaran sempre a les aules.

En el cas de secundària hi ha diferències segons si els centres aplicaven o no l´1x1. Els 387 que sí que ho feien podran continuar aplicant-ho als cursos on ja s´ha iniciat. En el cas de la nova incorporació d´alumnes a primer d´ESO, un total de 31.000, els instituts hauran d´escollir si continuar amb el model d´ordinador per escolar o rebre l´assignació equivalent a la inversió prevista per a l´1x1 per comprar equipaments i continguts de noves tecnologies que quedaran en propietat del centre.

Per prendre aquesta decisió, els centres hauran de parlar amb els consells escolars i el claustre de professors i comunicar la decisió abans que finalitzi aquest mes.

Els centres que no aplicaven aquest programa no s´hi podran acollir ara i tampoc no rebran cap dotació addicional per comprar ordinadors.

Rigau va explicar, però, que aquests instituts poden comprar equipaments com ho han fet sempre, a través dels catàlegs i els pressupostos que tenen. El que sí que rebran seran pissarres digitals. En total, Ensenyament dotarà 1.700 aules d´ESO amb aquests instruments.

Hi ha prou recursos

El subdirector de serveis a la comunitat educativa de la conselleria i encarregat de dirigir l´EduCAT 2.0, Jordi Baldric, va explicar que el departament té els recursos disponibles perquè els centres que decideixin continuar amb l´1x1 tinguin l´aportació necessària per tal que «al llarg del mes de setembre» els alumnes puguin tenir el seu ordinador. En aquest cas, les famílies aporten 150 euros i la Generalitat la mateixa quantitat, a la qual s´han de sumar 35 euros per continguts i entorns virtuals d´aprenentatge.

En el cas de primària i els ordinadors per aules, Baldric va informar que els portàtils s´aniran rebent «al llarg del curs», ja que l´EduCAT 2.0 no exigeix el treball exclusiu amb l´ordinador.

En el cas de les escoles concertades, Rigau va informar que aquelles que ja aplicaven l´1x1 rebran el mateix tractament que les públiques. D´altra banda, no va concretar què passarà amb les dotacions d´ordinadors a primària, ja que va dir que encara s´està treballant amb aquest sector. La consellera va remarcar que en els pressupostos d´aquest any, el Govern ha volgut prioritzar l´escola pública.

En total, la Generalitat preveu una inversió de 22 milions d'euros (MEUR) per a aquest programa, que es complementaran amb 20 MEUR més que provenen del govern espanyol.

11 centres i 1.300 alumnes

A la Catalunya central, prop de 1.300 alumnes d´onze centres escolars van iniciar el curs passat el programa EduCAT1x1 i el podran continuar aquest curs.