Un total de 16 associacions d'artistes i creadors professionals agrupades en la plataforma 'No retalleu la cultura' han presentat les seves al·legacions a l'anomenada llei Òmnibus, perquè consideren que no és una mesura a favor de l'eficiència i l'estalvi sinó que modifica radicalment el model de gestió de la cultura.

El portaveu de 'No retalleu la cultura' -que agrupa 16 associacions amb 7.000 persones entre creadors, artistes i gestors culturals-, Florenci Guntín, al costat de representants de diversos sectors, com els escriptors Miquel de Palol i Maria Barbal, han presentat aquest dilluns unes al·legacions que incideixen especialment en la pèrdua de funcions executives del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i en la conversió de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en un "mer òrgan assessor".

Segons el text presentat, la ILC passaria a formar part del "mastodòntic" Institut Català de la Creació i Empreses Culturals (ICCEC) que es preveu crear -ara anomenat Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC)-, un organisme que també assumiria les competències del CoNCA i que defineix l'artista com a 'empresa cultural', cosa que desagrada profundament a la plataforma.

"Aquesta concepció de l'artista-creador com una empresa cultural assimila la creació a una mera activitat econòmica que, en cas de no recuperar inversions i de no generar beneficis, no tindria -per aquesta lògica economicista- cap tipus de viabilitat ni perspectiva", resumeix el text.

Per la seva banda, l'escriptora Maria Barbal ha alertat que la llei redueix la Institució de les Lletres Catalanes "a una petita part del Departament de Cultura" i la deixa "vulnerable" i "subjecta a tots els canvis polítics". Barbal defensa que la ILC "pugui continuar fent una feina que és molt millorable encara, s'hauria de dotar de més possibilitats, perquè ha esta una feina ben feta i modesta".

Per aquesta raó, demanen la retirada dels articles relatius al nou ICCEC (235-243), al CoNCA (348-356) i a la ILC, a més de la retirada de les disposicions addicionals segona (ICCEC), dècima (CoNCA) i onzena (CoNCA i ILC).

Un govern que "s'està desdient"

Segons ha explicat Guntín, dies abans de la campanya electoral del novembre passat, Artur Mas els va citar amb Oriol Pujol i Àngels Ponsa en que els van assegurar que, tot i les ambigüitats del programa cultural de CiU, hi havia "una cosa molt més important: la paraula d'Artur Mas" que en un míting havia assegurat que el CoNCA mantindria les seves competències executives.

És per aquest motiu que ara des del sector es percep que "el president Mas, CiU i el conseller Mascarell s'estan desdient dels compromisos que havien contret durant aquests anys amb els creadors, agents i artistes".

En paraules de Guntín, l'aprovació de la llei suposa un canvi de model per tornar al model "de sempre, que acumula tota la decisió en l'administració pública". Segons el portaveu de la plataforma, la visió recollida en la llei és una visió "mercantilista, economicista i neoliberal" de la cultura. "L'última paraula no està dita, esperem obrir un període de diàleg i que el govern torni enrere", ha dit.

Guntín ha dit que en l'última reunió del sector es va decidir que les relacions amb el Govern "no es poden limitar a presentar al·legacions i han de tenir una normalitat" que ara volen recuperar. Després de presentar les al·legacions, intentaran fer una trobada amb el conseller Ferran Mascarell "per demanar explicacions" ja que estan "sorpresos" pel fet que s'ha trencat la dinàmica establerta de consultes.