El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha obert aquest dijous la porta a una baixada del sou real dels treballadors del sector públic. El conseller ha declarat que "és possible que es demani als treballadors públics que treballin el mateix per una mica menys" o que cobrin igual per fer més hores, unes mesures que ha assegurat que no tindran a veure "amb la qualitat dels serveis". Mas-Colell considera que aquestes mesures "baixarien el seu salari real, com ha passat a la majoria de treballadors del país". Així, Mas-Colell ha demanat als treballadors públics "sacrificis" per contribuir a la "recuperació econòmica" i ha assenyalat que no aplicar aquestes mesures portaria a retallades de personal.

El conseller d'Economia i Coneixement ha fet aquestes demandes aquest dijous en una conferència a ESADE en què ha donat la seva visió del futur de l'economia catalana. Mas-Colell ha argumentat les retallades salarials o l´increment de l´horari explicant que "els treballadors públics han de ser conscients que l'economia està en una situació molt difícil".

I en aquest sentit, Mas-Colell ha defensat que, després de la rebaixa salarial del 2010, el que s'està plantejant són "ajustos marginals" com prolongar jornades laborals 15 minuts, o reduir-les disminuint també les vacances. "És una crida a la cooperació solidària en del sector públic, perquè més val que ho fem minimitzant les mesures més doloroses i distribuint el dolor", ha postil·lat.

Sobre les retallades públiques, ha defensat que davant la temptació de guanyar temps i endarrerir un any l'ajust, "no serveix de res perquè el després sempre arriba".

Tecnologia contra deslocalitzacions

Referint-se a l'economia productiva, ha destacat: "No arribarem enlloc si no tenim sectors d'alta productivitat", i alhora ha vist clau per al futur tenir centres de decisió i centres de coneixement; disposar de tecnologia.

"El problema que tenim amb les motos és que no tenim tecnologia. Si es deslocalitzen a Itàlia o França és que la qüestió salarial no és el problema", ha exemplificat, referint-se a les factories catalanes de Derbi i Yamaha.

Alemanya ha de liderar Europa

Respecte a la situació d'Europa, ha opinat que l'euro no està en perill, però Europa "té un problema de lideratge que només té una solució, que Alemanya exerceixi el lideratge que li correspon, que tingui una visió europea, tot i que sigui la seva, i l'executi".

Mas-Colell ha lamentat que es convoquin i desconvoquin reunions, i en tot cas ha recordat que algunes de les decisions més importants de la història d'Europa s'han pres per videoconferència, "sense necessitat de fer un exercici de congregació".

"M'agradaria veure una estratègia clara i definida, i que se sàpiga qui mana", ha remarcat.