Iñaki Urdangarin ha tornat poc abans de dos quarts de deu d'aquest matí als jutjats de Palma per afrontar la segona jornada de la declaració a davant del jutge. Es preveu que l'interrogatori duri tot el dia d'avui i pugui continuar demà dilluns o bé un altre dia. El duc de Palma s'ha dirigit a peu fins a la porta del jutjat molt seriós i acompanyat del seu advocat, però aquesta vegada no s'ha aturat per fer declaracions amb els mitjans de comunicació. El dispositiu policial es manté a l'entorn dels jutjats, tot i que hi havia una desena de manifestants que han escridassat el duc de Palma.

El duc de Palma es desentén de la facturació de l'Institut Nóos

Iñaki Urdangarin s'ha desentès en la seva declaració davant del jutge José Castro de la gestió administrativa de l'Institut Nóos i de les altres societats en què va ser soci de Diego Torres i ha dit no tenir coneixement davant diverses factures i documents que se li han presentat durant l'interrogatori.

La declaració davant del jutge per part del duc de Palma ha estat interrompuda al voltant de les 17.35 hores i continua després d'un breu recés d'uns 20 minuts, centrada principalment en diversos esdeveniments encarregats per la Generalitat Valenciana a l'Institut Nóos, segons han informat fonts jurídiques.

De moment no s'han comentat altres esdeveniments com els fòrums Illes Balears, organitzats per el Govern balear.

El duc de Palma ha demanat al jutge Castro que pregunti a qui correspongui sobre la dita documentació que li ha anat presentant, relativa principalment a la València Summit i els Jocs Europeus, per desconèixer a què és relativa.

La declaració de Urdangarin pot prolongar encara diverses hores ja que de moment només ha respost a preguntes del jutge José Castro, per la qual cosa encara poden interrogar els fiscals i els advocats presents en la seva compareixença al jutjat.

Declaració del matí

El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha assegurat que desconeix els aspectes que envoltaven les factures que se li han anat exhibint durant la seva compareixença davant del jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, pel fet que era el seu exsoci a l'Institut Nóos, Diego Torres, qui s'encarregava d'adoptar resolucions en matèria de contractació, de manera que s'ha desvinculat de qualsevol responsabilitat en aquesta qüestió.

A més, al llarg d'un minuciós interrogatori en què el marit de la Infanta Cristina està responent tranquil a les preguntes, ha reconegut que es va reunir al Palau de Marivent, el 2003, amb l'expresident del Govern balear, Jaume Matas, i l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester, a fi de negociar la possibilitat que l'Executiu autonòmic patrocinés l'equip ciclista Banesto, que després d'aquesta operació adoptaria el nom Illes Balears-Banesto.

I és que respecte als seus contactes amb Matas, ha manifestat que amb ell va arribar a jugar a pàdel a la residència dels Reis a Mallorca, segons han assenyalat a Europa Press fonts presencials en la declaració, en la qual l'imputat ha descarregat responsabilitats en voltant de les decisions adoptades a l'Institut Nóos en el seu exsoci Diego Torres, en defensar que ell no adoptava resolucions en matèria de contractació.

Les primeres dues hores de la declaració, que ha arrencat a les 9.10 hores mentre que al voltant de les dues de la tarda el marit de la Infanta Cristina abandonava les dependències judicials enmig d'una gran expectació i davant dels crits i esbroncades dels manifestants congregat , s'han centrat en l'estructura de Nóos i la vinculació de Urdangarin a les mercantils a través de les quals presumptament els dos socis van desviar els fons percebuts per Nóos.

Després d'un recés, l'interrogatori ha girat cap a les qüestions penals investigades en la peça 25 del cas Palma Arena, i en concret sobre el patrocini de l'equip Banesto. En aquest sentit, els investigadors apunten que el Duc de Palma va exigir 300.000 euros al Govern després de proposar a Matas que l'administració patrocinés l'equip esportiu.

Respecte d'això també va ser interrogat la setmana passada el exgente l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Juan Carlos Alía, que va afirmar que tot el vinculat al Illes Balears procedia de Matas, ja que "era un projecte personal seu". Segons ha dit, quan Ballester li va transmetre que l'Ibatur havia de participar econòmicament en la promoció de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto a favor de Nóos Consultoria Estratègica, li va semblar que la decisió d'adjudicar aquest contracte de patrocini a l'entitat privada ja estava presa per endavant .

No obstant això, va assegurar no haver sospitat en el seu moment que hi hagués alguna cosa il · lícit o il · legal en aquest contracte per a l'elaboració de material publicitari de l'equip sense que intervingués concurs algun.

El mateix 'Pepote' va recordar davant el jutge que les vegades que el 2003 es va reunir amb Urdangarin les trobades es produïen al Palau de Marivent-on s'abordaven assumptes d'índole laboral-, a més de a casa de Ballester, al Club Nàutic i "en algun vaixell".

El Rei li va ordenar el 2006 que el deixés

El duc de Palma ha reconegut al jutge que el rei Joan Carles li va demanar el 2006 que deixés les seves activitats professionals relacionades amb el sector públic, han informat fonts jurídiques.

Durant les primeres hores de la seva declaració com a imputat davant del jutge del cas Palma Arena, Urdangarin ha respost a preguntes del magistrat relacionades amb les diverses societats amb les que va estar relacionat i que van servir suposadament per desviar diners públics a través de l'Institut Nóos, un organisme sense ànim de lucre que va presidir del 2004 al 2006.

Urdangarin, ha abandonat pocs minuts després de les 14.00 hores els jutjats de Palma per anar a dinar, després que el jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, hagi decidit fer un recés durant la declaració, que ha començat a les 09.00 hores i en la qual el marit de la Infanta Cristina ja ha admès que la Casa Reial el va instar el 2006 a abandonar els seus negocis a l'Institut Nóos.

Urdangarin ha abandonat l'edifici judicial caminant tranquil al costat del seu advocat i ha arribat a la reixa dels jutjats, on s'ha pujat al vehicle en què aquest matí va arribar a les dependències judicials.

La declaració de Urdangarin confirma la versió que va donar el passat desembre la Casa Reial, quan va dir que va aconsellar al marit de la infanta Cristina que abandonés l'Institut Nóos perquè aquesta entitat desenvolupava accions lucratives.

A l'any següent, va indicar llavors la Casa Reial, l'assessor legal extern de la Casa del Rei va recomanar al duc de Palma que optés per buscar una activitat professional per compte d'altri, si és possible fora d'Espanya.

Fins a les 11.30 hores, quan s'ha fet un recés en el qual Urdangarin no ha sortit de l'edifici, el jutge ha preguntat al duc exclusivament sobre les societats en què figurava ell, així com la seva dona, la infanta Cristina, el seu exsoci Diego Torres i familiars d'aquest.

Li ha interrogat sobre com es van formar i quin paper va tenir en elles i Urdangarin ha anat responent a totes les preguntes, han indicat les fonts.

Les empreses investigades són la immobiliària Aizoon (propietat de Urdangarin i la seva dona), així com Nóos Consultoria, el bufet Tejeiro, Virtual Estratègies, Intuit, Shiriaimasu i De Goes Center for Stakeholder Management, aquestes últimes vinculades a Torres i familiars seus i que, en molts casos, comparteixen seu social.

La Fiscalia Anticorrupció sospita que Urdangarin i Torres van muntar un entramat societari per desviar fons públics de l'Institut Nóos, una entitat que va rebre 5,8 milions d'euros entre 2004 i 2007 de diverses administracions públiques, sobretot del Govern balear i la Generalitat valenciana.

A partir d'ara, han explicat, se li interrogarà sobre els esdeveniments que va realitzar l'Institut Nóos per a les diferents administracions públiques.