Tot i les retallades i la situació de crisi, CiU tornaria a guanyar les eleccions al Parlament si se celebressin avui i mantindria els 62 escons amb possibilitat de guanyar-ne un més, segons apunta el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha presentat aquest divendres. Per contra, el PSC no remuntaria el vol, si no que continuaria essent la segona força política a l'hemicicle i podria, fins i tot, caure entre 2 i 3 escons, de manera que s'incrementaria la diferència entre els dos principals partits pel que fa al repartiment d'escons. Tot i això, la diferència en el percentatge de vot es redueix, però la llei d'Hondt no beneficia, en aquest cas, els socialistes. El partit que més creixeria seria ERC, que guanyaria entre 4 i 5 diputats, mentre que Solidaritat es quedaria fora.

"CiU no està patint desgast. Està instal·lada en 62-63 escons i amb un percentatge que oscil·la amb el que tenia en les darreres eleccions", ha afirmat el director del CEO, Jordi Argelaguet, durant la presentació del primer baròmetre polític del 2012. És la primera vegada que el CEO fa una extrapolació dels resultats en escons ja que, fins ara, només es recollia la intenció de vot. De fet, pel que fa a intenció de vot, la federació nacionalista cau en percentatge respecte el darrer baròmetre del 2011. Del 31,9 passa al 30,4, però la distribució del vot per demarcacions no li fa perdre representació parlamentària.

El cas del PSC és diferent. Tot i que es recupera mínimament pel que fa a percentatge de vot (del 10,7% a l'11%), els socialistes podrien baixar dels 28 escons que tenen actualment fins els 25-26. D'aquesta manera, no frenarien el descens electoral després del canvi de lideratge al partit.

El PP continuaria sent la tercera força política a Catalunya i assoliria entre 17 i 18 escons i el partit que aconseguiria fer créixer més la seva representació seria ERC, que amb entre 14 i 15 diputats superaria a ICV-EUiA. La intenció directa de vot pels republicans creix del 7,2% fins el 8%. També creix ICV-EUiA pel que fa a intenció de vot i se situa al 8,1%, tot i que l'extrapolació d'escons els deixaria amb els 10 actuals amb possibilitat de guanyar-ne un.

Pel que fa als dos subgrups parlamentaris, C'S, i Solidaritat, tots dos empatarien en intenció de vot, amb l'1,1% de l'electoral, tot i que l'estimació que fa el CEO deixaria als independentistes fora de l'hemicicle. De la seva banda, Ciutadans, mantindria la representació actual.

Cal destacar el creixement dels indecisos, que superen el 16% dels enquestats, i també els que afirmen que si avui se celebressin les eleccions no votarien (8,8%).

Eleccions al Congrés dels Diputats

El baròmetre del CEO també ha preguntat sobre la intenció de vot a les eleccions generals. Segons Argelaguet, es consolida la tendència que ja es va apuntar en el baròmetre anterior a les darreres eleccions a les Corts Espanyoles, i CiU seria el partit més votat aconseguint millorar els resultats del 20-N i situant-se entre els 17 i 18 diputats. El PSC perdria entre 1 i 2 escons, mentre que tant PP com ERC i ICV-EUiA repetirien resultats.

Duran i Lleida i Artur Mas, els únic que aproven

"Només hi ha dos polítics que superin l'aprovat. El 5,61 de Josep Antoni Duran i Lleida i el 5,34 del president Mas. La resta de líders polítics suspenen", ha avançat Argelaguet. El portaveu de CiU al Congrés és, doncs, el polític més valorat a Catalunya i, després d'Artur Mas, el més conegut entre els ciutadans.

En l'extrem oposat es troba el primer secretari del PSC. Pere Navarro només obté un 4,6 de nota mitjana, però la dada més rellevant és l'índex de coneixement del líder socialista. Un 60% dels enquestats va afirmar no conèixer Navarro, el mateix percentatge de desconeixement que existeix entre l'electorat socialista. Només el 39,3% dels que afirmen haver votat el PSC en les darreres eleccions al Parlament saben qui és Pere Navarro, un fet "normal" segons Argelaguet, ja que fins ara s'havia dedicat únicament a la política municipal. De la seva banda, el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, obté un 4,65 i el seu coneixement arriba al 76% de la població.

La resta de líders polítics suspenen. El president d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 4,89 és el tercer polític més valorat, però el seu índex de coneixement no arriba al 50%; el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, obté un 4,62; el portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena un 4,18; i els dos polítics menys valorats són Albert Rivera amb un 3,16 i Alícia Sánchez Camacho amb un 3,28. En aquests darrers dos casos, Argelaguet apunta que la principal causa de notes tan negatives és la pèssima valoració que en fan els electors d'altres formacions polítiques.

En el cas de Camacho, per exemple, obté un 7,31 entre l'electorat del PP, però entre la resta d'electors la valoració és molt negativa malgrat tenir un alt índex de coneixement, que supera el 82% i la situa com la tercera líder polític més coneguda de Catalunya.