El conseller d'Economia català, Andreu Mas-Colell, demanarà demà que s'ampliï el sostre de dèficit autonòmic en la mateixa proporció que el marge extra que es dóna el Govern espanyol, la qual cosa representaria elevar la xifra a prop d'un 1,7% del PIB català, han explicat a Efe fonts del Govern.

El Govern i les comunitats autònomes abordaran demà a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera el nou objectiu de dèficit per a aquest any i el mecanisme extraordinari de finançament per al pagament a proveïdors, entre d'altres qüestions.

Aquesta trobada, que estarà presidida pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, arriba després que el Consell de Ministres donés el seu vistiplau a un sostre de dèficit per a les autonomies de l'1,5% del PIB el 2012, davant de l'1,3% previst en els pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Montoro ha mostrat avui la seva confiança en que demà cap autonomia demanarà que es "relaxi" l'objectiu de dèficit, però la Generalitat de Catalunya sí que pensa reclamar al Govern que li doni almenys el mateix marge extra de dèficit que s'ha concedit el propi executiu central, un 4%, davant del 3,2% previst en principi.

Fonts de la Generalitat han assenyalat que no seria just que el govern espanyol es concedeixi "més marge" de dèficit i en canvi negui a Catalunya donar-se com a mínim el mateix marge per flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a aquest any.

Si l'ampliació del límit de dèficit que s'atorga el Govern representa un 25% més respecte a la xifra inicial, Catalunya demana que el marge addicional del dèficit autonòmic no es quedi en un 15%, sinó que sigui almenys equivalent a aquest 25% estatal.

En la pràctica, segons càlculs de la Generalitat, es traduiria a elevar el sostre de dèficit de Catalunya de l'1,3% a l'1,7%, i no només a l'1,5% com proposa el Govern, la qual cosa donaria segons estimacions del Govern un marge de 400 milions d'euros més.

La Generalitat es va marcar en els pressupostos de 2012 un objectiu de dèficit de l'1,3%, però la previsió es podria haver de modificar si els Pressupostos Generals de l'Estat que presenti el govern de Rajoy a final de març inclouen una previsió d'ingressos inferior a la facilitada per l'equip de José Luis Rodríguez Zapatero.

En qualsevol cas, el Departament d'Economia de la Generalitat ha recalcat que qualsevol ajust oficial en l'objectiu de dèficit "es faria després de conèixer" els comptes de l'Estat per a 2012.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha reclamat aquesta mateixa flexibilitat aquest matí, recordant que el govern català ha estat pioner en política d'austeritat i ajustos en la despesa pressupostària.

Pujol ha destacat que fa més d'un any que els catalans estan encaixant una política de retallades que implica "sacrificis de gran duresa", pel que seria una "grandíssima deslleialtat" cap a Catalunya obviar aquests esforços i negar-li a la Generalitat la possibilitat d'ampliar el sostre de dèficit igual que l'Estat.

A la reunió de demà a Madrid, a més, Mas-Colell demanarà al govern espanyol que respecti el principi de lleialtat institucional i no prengui decisions unilaterals que repercuteixin en un increment de la despesa autonòmica.

El mateix portaveu del Govern, Francesc Homs, va xifrar el mes passat en més de 2.000 milions d'euros el cost de la no aplicació del principi de lleialtat institucional el 2011 per part del Govern.