La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha assegurat aquest dilluns que les mesures d'ajust propostes pel ministre d'educació, José Ignacio Wert, a les comunitats autònomes envaeixen les competències de Catalunya.

En aquest sentit s'ha manifestat la consellera als mitjans, després d'assistir a la conferència sectorial d'Educació, que reuneix els consellers del ram i que ha presidit el ministre titular de la cartera.

Rigau ha indicat que el decret presentat a les comunitats conté tres mesures que envaeixen "claríssimament" l'autogovern de Catalunya: els relacionats amb els horaris dels professors i la substitució, i la dels complements.

"Passarem del cafè per a tots al cafè descafeïnat per a tots", ha asseverat la consellera, qui ha recalcat que aquestes mesures comporten un desmantellament progressiu de les competències de la comunitats.

Per aquesta raó, ha indicat que surt d'aquesta reunió amb una lectura gens positiva, ja que les comunitats no han pogut participar en les propostes, sinó que han estat culpabilitzades del dèficit, quan aquest hauria d'abordar-se des d'"un punt de vista global i no sectorial".

POSSIBLE RECURS

Preguntada per si, de la mateixa manera que des del País Basc, podria recórrer als tribunals aquestes mesures, la consellera ha destacat que s'estudiarà minuciosament i si es confirma que s'envaeixen competències "claríssimament", haurà de recórrer-les, però caldrà estudiar-ne detalladament el contingut, ha subratllat.

Finalment, Rigau ha indicat que des de Catalunya s'entén que la situació és extraordinària, però l'ajust pot efectuar-se d'una altra manera, com per mitjà d'"acords de coresponsabilitat", i no culpar a les comunitats del dèficit, cosa que ha considerat preocupant.

Així, Catalunya Rigau avisa que no es pot obligar a un canvi normatiu, perquè suposarà el "desmantellament" de les competències atorgades a les comunitats autònomes.