El president de Bolívia, Evo Morales, ha nacionalitzat aquest dimarts la filial de Red Eléctrica al país. Segons informa l'Agencia Boliviana de Información, Morales ha anunciat l'expropiació de les accions de REE a l'empresa Transportadora de Electricidad S.A. (TDE) i tot seguit ha donat instruccions a les forces armades perquè prenguin les instal·lacions de la companyia, que té la seva seu central a Cochabamba. Segons el diari 'Opinión', els militars han ocupat el carrer on hi ha l'edifici de la TDE almenys una hora abans de l'anunci. L'empresa, fundada el 17 de juliol del 1997, té el 73% de les línies de transmissió en el sistema Troncal Interconnectat i és propietat de Red Eléctrica des del 2002.

El president de Bolívia, Evo Morales, ha promulgat un decret suprem que nacionalitza totes les accions de REE a l'empresa Transportadora de Electricidad S.A. Morales ha fet l'anunci coincidint amb les celebracions del dia dels treballadors. Morales ha explicat que totes les accions passaran ara a mans de l'estat bolivià sota la titularitat de l'empresa ENDE (Empresa Nacional de Electricidad de Bolivia). A la seva pàgina web, ENDE ja especifica la nacionalització i assegura que la decisió del govern suposa "la recuperació de les empreses que fa 15 anys li van ser arravatades a Ende".

Segons recull l'agència ABI, Evo Morales ha assegurat que l'expropiació és un reconeixement al poble bolivià que "ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics". De fet, Bolívia ja va anunciar nacionalitzacions similars en anys anteriors coincidint amb l'1 de maig, com les dels hidrocarburs, les telecomunicacions o les plantes de generació elèctrica, recorda ABI.

Morales ha defensat l'expropiació assegurant que l'empresa va ser privatitzada el 1997. "Per deixar-ho ben clar davant de l'opinió pública nacional i internacional, aquesta empresa abans era nostra i el que era nostre ara ho estem nacionalitzant", ha assegurat el president bolivià. Morales ha justificat la nacionalització per les que considera unes inversions baixes de l'empresa espanyola.

La Transportadora de Electricidad S.A. (TDE), es va crear a través d'una privatització el 17 de juliol del 1997, i disposa del 73% de les línies de transmissió del sistema troncal. El juliol del 2002, TDE va entrar a formar part de Red Eléctrica Internacional, la filial a Bolívia del grup Red Eléctrica de España.

La nacionalització de la filial de Red Eléctrica s'ha anunciat només dues setmanes després de la d'YPF a l'Argentina, que ha causat una gran tensió diplomàtica entre Madrid i Buenos Aires.