El Govern ja ha rebut els 568 MEUR del Fons de Liquiditat i ja ha donat l'ordre de pagar els concerts que tenia pendents del mes de setembre, segons han confirmat a l'ACN fonts del Departament d'Economia. Les entitats, per tant, rebran els fons corresponents entre avui i el dimecres, en funció de la caixa o el banc amb qui treballin. El Govern havia reclamat aquests més de 500 milions per cobrir el dèficit previst al pressupost, és a dir, per pagar despeses corrents, i ja havia advertit que, de no rebre aquests fons aviat, no podria fer front al pagament dels concerts. La setmana passada, la Generalitat va rebre 471 milions per venciments de deute. En total, per tant, l'Estat ha transferit 1.039 MEUR.

Després d'aquest pagament, la Generalitat haurà rebut una cinquena part del total de 5.023 MEUR que ha demanat al Fons de Liquiditat. Catalunya haurà de tornar aquests recursos a partir del 2014 en un termini de deu anys i amb un interès per sota del 6%, segons va explicar el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta.

Aquesta primera tongada s'ha rebut en dues tandes, una primera la setmana passada, de 471 milions, que va servir per pagar venciments del deute. Aquest segon pagament, de 568 milions, servirà per cobrir dèficit i, per tant, afrontar pagaments corrents, com els concerts socials, sanitaris i educatius.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va advertir fa uns dies que si Catalunya no rebia aquests recursos, el pagament dels concerts es retardaria, i així ha passat. El govern espanyol va formalitzar el crèdit el passat divendres, i per això han arribat els fons ara.