L'exconseller de la Generalitat i fins a aquesta legislatura diputat del PSC al Parlament Ernest Maragall deixarà el partit en els pròxims dies per crear, després de les eleccions catalanes de novembre, un partit sobiranista i d'esquerra que reclamarà un "Estat" per a Catalunya.

El partit ha començat a caminar aquest dijous a la tarda en un acte privat al centre cultural barceloní de Can Fabra, on Maragall i un grup de militants del PSC i de persones no militants --una cinquantena en total-- s'ha reunit per debatre les futures bases de la formació.

Després de la trobada, el mateix Maragall ha aclarit que seguir en el PSC seria "incongruent i mantenir una ficció" després d'haver decidit crear un partit, tot i que ha expressat el seu respecte pel partit dels socialistes catalans i els seus integrants.

"Tinc un immens respecte pel PSC com a institució i com a organització, i encara més per cadascun dels companys que han estat i estan en el partit", ha aclarit l'exconseller.

Malgrat abandonar el PSC per crear una formació, ha assegurat que no tanca la porta a col·laborar amb el partit que lidera Pere Navarro en el futur: "L'única via sensata és pensar que ens trobarem. Jo els buscaré per treballar i avançar junts, faltaria més".

Maragall, que no ha precisat quin termini es dóna per presentar la renúncia a la militància, ha aclarit que impulsa una nova formació perquè sent que hi ha en l'espectre polític català un "immens buit que cal omplir sense prescindir de ningú".

El partit serà "una alternativa progressista capaç de competir pel suport de la majoria social dels ciutadans de Catalunya", i Maragall ha avisat que dir-ne 'sobiranista' seria limitar-lo, ja que també aspira a lluitar per la transparència democràtica, la regeneració de l'esquerra progressista i la cohesió social.

MANIFEST DE SÍNTESI

En l'acte s'ha repartit un manifest titulat 'Nova Esquerra Catalana. Comencem!' que, segons Maragall, és una síntesi del manifest catalanista que fa dues setmanes van presentar un grup de 145 militants i persones pròximes al PSC.

Tot i que encara està per definir, el partit podria dir-se 'Partit Català d'Europa', inactiu fins avui, però que va registrar en 1998 l'expresident català Pasqual Maragall, germà del propi Ernest Maragall.

Els impulsors, entre els quals també hi ha l'expresident de Ciutadans pel Canvi Àlvar Roda i l'exdiputat Josep Maria Balcells, admeten que l'avanç electoral convocat pel president Artur Mas els ha impedit presentar-se al comicis.

"No som tan il·lusos per pensar que ho podem fer per a aquestes eleccions, però afortunadament després dels comicis el món segueix. En el període que ara comença, que és constituent, el que volem és contribuir a construir el futur del país", ha sentenciat.

Després d'aquestes eleccions, el partit començarà caminar amb la voluntat de convertir-se a l'eix del catalanisme d'esquerres, i defensarà que "el dret d'autodeterminació de Catalunya es pugui exercir en el període constituent immediat".

El partit, que es troba en fase embrionària, vol "dir alt i clar que Catalunya vol ser Estat i que ha de decidir lliurement quin ha de ser el seu estatus en relació amb Espanya i Europa".

MALESTAR RECENT

Tot i que els impulsors no esmenten en cap moment ni el PSC ni el PSOE, el manifest sí que lamenta "l'absència relativa de l'esquerra catalana" en els grans debats catalans, i adverteixen que CiU --que tampoc esmenten-- no té una alternativa que li disputi el poder des de l'esquerra.

En els últims mesos, Maragall ja havia expressat el seu malestar amb algunes decisions del partit, i al Parlament s'havia desmarcat del PSC en algunes votacions, sobre Eurovegas, el pacte fiscal i el 'dret a decidir' de Catalunya.