La vaga d'aquest dimecres s'ha fet notar especialment en el transport i els polígons industrials. CCOO i UGT xifren el seguiment en un 80% al sector de la Indústria del Bages i en un 50 % en els Serveis. PIMEC, en canvi, rebaixa fins al 9,6 % el seguiment en les petites i mitjanes empreses de la Catalunya central.

Com a fet rellevant, la C-55 va quedar per uns moments tallada a l'alçada de Manresa, per l'acció d'uns piquets a l'entorn de les 8 del matí. El punt àlgid del matí, però, va ser la triple manifestació que va reunir més de 3.000 persones al centre de Manresa, convocades per UGT, CCOO, CGT i la CUP.

El secretari general d'UGT al Bages i al Berguedà, Miquel Espejo, s'ha mostrat molt satisfet amb el seguiment de la vaga i amb la manifestació. 'Ha estat una mobilització perfecte. Aquesta és una vaga social i la manifestació ha aplegat gent molt diversa', ha dit Espejo.

Al Berguedà, la jornada va ser tranquil·la. La majoria de botigues i establiments comercials i els serveis de Berga estaven oberts inclosos els supermercats i les àrees comercials així com també les empreses del polígon industrial de la Valldan. El Consell Comarcal del Berguedà va suspendre 18 rutes del transport escolar perquè les empreses de transport no van fer el servei. La suspensió va afectar a 395 alumnes de secundària del Berguedà, 2 de primària i 20 de centres d'educació especial. Paral·lelament, dos piquets -que entre els dos aplegaven unes 70 persones- van fer una ronda pel centre de Berga des de les 9 del matí i fins a migdia.

Més de 2.000 persones a la marxa d'UGT i CCOO, i més de 1.000 a la de la CUP

En total, ahir al migdia hi havien convocades tres manifestacions a Manresa, fet que comença a ser habitual en les jornades de vaga. La promoguda per UGT i CCOO va reunir unes 2.000 persones, segons han coincidit a apuntar la Guàrdia Urbana i el secretari general de CCOO al Bages i Berguedà, Lluís Vidal Sixto. Va sortir a 2/4 de 12 del migdia, des de la plaça Onze de Setembre, i entre els representats polítics que hi van prendre part hi havia Cristòfol Gimeno (PSC), Pere Culell (ERC) i Laura Massana (ICV).

La manifestació va finalitzrt el seu recorregut a la plaça Sant Domènec, ones va llegir un comunicat en el qual es va denunciar la precarització derivada de les polítiques de retallades, el nivell d'atur «desbocat» i també el grau de pobresa «alarmant». L'acte va acabar amb una crida a la participació a la manifestació de Barcelona prevista per a la tarda i es va cantar la Internacional i els Segadors.

Per la seva banda, la CUP i la CGT també van convocar les seves marxes de protesta. En la primera d'elles hi van assistir més de 1.000 persones, segons l'organització, i 600 segons la Guàrdia Urbana. La protesta va acabar a la Plana d'Om, on es va llegir el comunicat en el qual es denunciava la situació laboral, la «dictadura dels mercats» i el «genocidi financer». «Ja n'hi ha prou de l'explotació capitalista. Volem aconseguir un model diferent de societat que afavoreixi la prosperitat de totes i tots mitjançant l'autoorganització popular, el repartiment del treball i la solidaritat mútua», va llegir la portaveu.

Un altre acció destacada va ser el tancament de mig centenar de persones a l'Ajuntament de Sallent. La CUP va ser la impulsora de la iniciativa.

Els sindicats xifren entre el 80 i el 90% el seguiment de la vaga general

Els sindicats han xifrat el seguiment de la vaga general d'aquest dimecres entre el 80% i el 90%. Els secretaris generals de la UGT i de CCOO a Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, han parlat "d'èxit" en el desenvolupament de la jornada i han destacat l'alta incidència de l'aturada al sector industrial, per sobre del 90%, i la implicació del petit comerç. Àlvarez ha qualificat la jornada "d'històrica" que suposa una "bufetada democràtica" al govern espanyol, mentre Gallego creu que els governs hauran d'escoltar a la ciutadania i canviar les seves polítiques. Tots dos han participat en un acte amb diferents piquets informatius dels sindicats a la plaça Universitat de Barcelona.

Els càlculs dels sindicats situen el seguiment de la vaga general d'aquest 14-N per sobre del 80%. "És una vaga des del punt de vista laboral importantíssima", ha dit Álvarez, que ha afegit, però, que també es tracta d'una "vaga social". "La gent ha volgut donar una bufetada democràtica al govern", ha dit, i "una exigència de canvi de polítiques".

Ball de xifres en educació

En el cas d'ensenyament, els sindicats assenyalen entre un 50 i 60 % de seguiment a Catalunya, però el Govern el deixa en el 23,8 %. Tots els centres han obert amb normalitat per complir els serveis mínims.

50% de seguiment en sanitat, segons els sindicats

Els sindicats han xifrat entre un 50% i un 60% el seguiment de la vaga en l'àmbit de la sanitat a Catalunya. Tot i això hi ha hagut hospitals, com ara el Clínic de Barcelona on l'aturada ha estat major i d'altres com el Santa Maria de Lleida, on el seguiment ha estat d'un 20%. En aquest cas, el motiu ha estat que la direcció no ha desprogramat els usuaris que tenien cita i per tant estava era decisió dels treballadors atendre o no els pacients que s'havien desplaçat des de diversos municipis de la demarcació fins a la ciutat de Lleida. La conselleria de Sanitat, en canvi, ha reduït fins al 10% el seguiment de la vaga al sector.