Cada català gastarà durant aquestes festes de Nadal 565 euros, 35 menys que l'any passat i una quantitat que queda lluny dels 709 de l'any 2010 i dels 841 de l'any 2008, segons la Federació d'Usuaris-Consumidors Independents (FUCI). Dels 565 euros, 180 corresponen a joguines i regals, 95 a loteria, 210 a alimentació i 80 a oci. Catalunya és dels territoris de l'Estat que més diners gastarà durant aquestes dates, només superat per la Comunitat de Madrid, amb 590 euros, i el País Valencià, amb 570 euros. La mitjana estatal se situa en els 514 euros, un 8,2% menys que l'any passat.

Segons la FUCI, la despesa amb motiu de les festes de Nadal ve decreixent des de l'any 2008. El capítol en què els catalans i espanyols es gastaran més diners és el de l'alimentació, un sector on les vendes han baixat i els preus s'han incrementat.

Entre els consells de la federació d'usuaris i consumidors, hi ha planificar les compres i calcular les despeses en funció del pressupostos i avançar-les per aprofitar les ofertes. A més, es recomana comparar al relació qualitat/preu i fer un ús racional de les targetes de crèdit, a més de conservar els justificants de compra, entre d'altres.