L'informe que el govern espanyol va encarregar a l'advocat de l'Estat sobre la declaració de sobirania aprovada al Parlament de Catalunya conclou que l'acord vulnera la Constitució i aconsella a l'equip de Rajoy que presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional. Així ho ha apuntat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha anunciat que un cop vist l'informe el consell de ministres ha encarregat a la Consell d'Estat que redacti ja l'informe previ a la interposició del recurs d'inconstitucionalitat.

El document de l'advocat de l'Estat, segons ha explicat Sáenz de Santamaría, té dues parts i conclou que la declaració de sobirania vulnera els articles 1.2 de la Constitució, on es diu que la sobirania resideix al poble espanyol, l'article 2 que parla de la "indissoluble unitat d'Espanya", el 9 sobre els poders públics i el 168.

La segona part del document apunta que la declaració de sobirania es pot recórrer al Tribunal Constitucional "perquè produeix efectes jurídics extra" ja que "busca dirigir l'actuació dels poders de Catalunya cap a una finalitat clarament inconstitucional". També fonamenta la possibilitat de presentar recurs en la pròpia jurisprudència del Tribunal Constitucional, com per exemple el procés del Pla Ibarretxe.

Sáenz de Santamaría ha reiterat que el seu govern "compleix i fa complir la Constitució i les Lleis" i ha afirmat que el següent tràmit "necessari" abans de presentar el recurs és recollir aquest informe del Consell d'Estat. Malgrat que les seves conclusions no seran concloents, ha dit, sí que "es tindran molt en compte" a l'hora d'adoptar una decisió