La detecció de carn de cavall en les mandonguilles d'Ikea, en els canelos, crestes i empanades de La Cocinera i la salsa bolonyesa de Buitoni -aquestes darreres marques de Nestlé- confirmem que l'estafa en el món carni que les autoritats europees van començar a detectar el 15 de gener passat a Irlanda té realment una dimensió comunitària que afecta, també, les nostres cuines.

L'ús de la carn de cavall en els productes alimentaris no està prohibit ni representa un risc per a la salut de les persones. L'estafa en sí recau en no informar al consumidor que el producte que està comprant conté carn de cavall. De fet, molts d'aquests productes es venen amb l'eslògan que la carn utilitzada és "100 % bovina", quan en realitat l'equina, de molt menor qualitat, pot suposar més de la meitat del producte. Se n'ha detectat de mal etiquetada al Regne Unit, Luxemburg, França, Holanda, Suècia, Hongria i República Txeca, a més d'Irlanda i Espanya. I entre els productes afectats hi ha canelons de microones, empanades gallegues, farcits de carn, gratinats de les albergínies, crestes, hamburgueses i mandonguilles.

Un 1 % de carn de cavall ja es considera adulteració

Nestlé s'ha afanyat a retirar del mercat els productes de les seves marques Buitoni i La Cocinera on s'ha trobat carn de cavall. L'empresa ha detectat que en una partida ADN de cavall per sobre de l'1%. Aquesta xifra és el llindar per sobre del qual es considera que el producte ha estat adulterat. En alguns dels productes intervinguts i analitzats a Europa, aquest percentatge es dispara fins al 40 i el 60 % de la carn utilitzada, com les Lasanyes de Tesco (Regne Unit).

El consum de la carn de cavall és comú en països com Rússia i França, i recentment, a casa nostra, alguns metges aconsellen menjar carn de poltre a infants i adults pel seu valor nutritiu. Però en el cas de la carn equina que s'ha detectat sense etiquetar és de baixa qualitat i s'utilitza per substituir la carn bovina, que té un preu de mercat major. En alguns mercats europeus la carn de cavall val una cinquena part de la carn de boví.

D'on ve la carn? Un laberint difícil de resoldre

En el cas de Nestlé, la carn que ha fet servir per cuinar els seus productes La Cocinera i Buitoni la va comprar a un proveïdor de Toledo, Servocar de Cascarrubios del Monte, el qual havia certificat el producte com a "a 100% de boví". I per intentar netejar la seva imatge ja ha advertit que deixarà de comprar-li la carn i que li exigirà responsabilitats legals.

La cadena d'intermediaris que intervenen en tot el procés és llarg. La carn passa per moltes mans abans d'arribar al consumidor final. Aquesta setmana mateix, un lot de 7.000 hamburgueses destinades al consum en hotels i restaurants de Canàries ha quedat embargat perquè contenien carn equina. Eren en mans d'una empresa distribuïdora, que a la vegada les havia adquirit a una empresa alacantina.

De fet, a Alacant són dues empreses carnisseres les que s'han vist esquitxades pel frau, tot i que tampoc són l'origen del problema: ambdues actuen com a distribuïdores a Espanya dels productes carnis de la societat irlandesa que va encendre l'alerta. I al seu torn, les autoritats irlandeses s'expulsen la culpa i asseguren que la carn procedeix de Polònia, mentre aquests ho desmenteixen. Hauran de ser les autoritats europees les qui confirmin on és l'origen de l'estafa.