La nova reforma local del govern català suposarà la reducció del voltant de 1.000 càrrecs remunerats en els ens municipals i limitarà els sous dels alcaldes, segons ha explicat avui la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

En un esmorzar informatiu del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Ortega ha presentat els grans eixos de la nova llei catalana, que el Govern portarà al Parlament, i ha recordat que Catalunya té competències exclusives en aquest àmbit, en un moment en què el Govern central també ultima una reforma local.

La nova llei catalana, de la qual només estan exclosos per tenir un règim propi Consell General d'Aran i el municipi de Barcelona, ??pretén combatre la duplicitat d'administracions i, així, estableix que no hi haurà consells comarcals on hi hagi una àrea metropolitana, com és el cas de la capital catalana.

El projecte de llei també preveu que les quatre diputacions passin a ser vegueries (jurisdicció administrativa tradicional catalana), a l'espera que s'aprovi una altra llei per incrementar el nombre d'aquests ens supramunicipals de 4 a 7 (Àmbit Metropolità de Barcelona, ??Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Girona, Ponent i Terres de l'Ebre).

La vicepresidenta ha estat presentada per l'alcalde de Barcelona, ??Xavier Trias (CiU), en un acte al qual han assistit un centenar de persones, entre elles els consellers de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el de Salut, Boi Ruiz, així com l'advocat Miquel Roca i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ??Miquel Valls.

Ortega ha defensat que la nova llei és "valenta i ambiciosa" amb els objectius de "eficiència, sostenibilitat i transparència" i que s'ha negociat durant els últims mesos amb el territori.

Per limitar les retribucions, la llei estipula que en les gerències dels consells comarcals hagi càrrecs eventuals assignats per concurs a professionals, de manera que s'estima que s'eliminaran 1.034 càrrecs públics remunerats.

Segons la nova normativa, de la qual estarà exempta el consistori de Barcelona, ??els alcaldes tindran limitat el seu sou en funció de la població, les circumstàncies econòmiques de l'ens municipal i les tasques que desenvolupi el receptor del sou públic.

També es fomentarà la mancomunitat de serveis i la fusió voluntària de municipis, tal com han sol · licitat recentment Esterri d'Àneu, Alt d'Àneu, Guingueta i Espot, els quatre a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida).

Per garantir la sostenibilitat dels municipis, el nou ordenament preveu que la Generalitat no pugui delegar serveis si no van acompanyats de recursos necessaris per oferir.

Ortega ha subratllat que el Constitucional no ha discutit mai la competència exclusiva de la Generalitat en la reforma local, així que la nova normativa neix amb "plena seguretat jurídica".