El president de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir aquest diumenge en secret a Madrid amb el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, i amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per parlar de l'encaix entre Catalunya i Espanya i de la reforma de la Constitució que vol impulsar Rubalcaba, segons fonts del PSOE. La reunió va durar una hora durant la qual Rubalcaba va explicar a Mas les línies mestres de la seva proposta i els tres van abordar també la situació econòmica a l'Estat i a Catalunya i el dèficit. Segons les mateixes fonts, no es va parlar de la governabilitat a Catalunya ni dels pressupostos de la Generalitat.

Fonts del PSOE apunten que Rubalcaba i Mas havien parlat després de les eleccions catalanes i havien quedat en veure's. La reunió es va produir aquest diumenge a la tarda a un lloc indeterminat de la capital espanyola.

Sobre la taula, la proposta de reforma de la Constitució que vol impulsar el PSOE, el dèficit i la crisi. Tan Mas com Navarro i Rubalcaba celebren la possibilitat que el govern espanyol flexibilitzi els objectius de dèficit per als territoris, un punt en el camí de les polítiques de creixement que els tres defensen per poder superar la crisi.

Proposta de reforma de la Constitució

Rubalcaba va obrir la via de la reforma de la Corta Magna pocs dies després de la manifestació de la Diada, quan va recordar que la Constitució "no és immutable", i al mes de febrer del 2013 va aprofitar el debat de Política General al Congrés dels Diputats per plantejar a Rajoy un acord per a la reforma que permeti, va dir, un millor encaix de Catalunya a l'Estat.

Amb tot, el líder dels socialistes espanyols rebutja la possibilitat que Catalunya celebri una consulta per decidir el seu futur. Una qüestió que ha provocat fissures amb el PSC i que va fer que els socialistes catalans trenquessin per primera vegada la disciplina de vot al Congrés dels Diputats quan van donar suport a una moció de CiU a favor de la consulta.

No es va parlar de la governabilitat

A la reunió hi va assistir també el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, que de moment manté tancada la porta a l'oferta del president de la Generalitat d'entrar a l'executiu de la Generalitat. Malgrat tot, segons fonts del PSOE, a la trobada no es va parlar de la governabilitat de Catalunya i tampoc dels pressupostos del Govern que no compten, per ara, amb prou suports per prosperar al Parlament.

La reunió a tres bandes a Madrid es produeix només dues setmanes de la trobada també secreta que el president de la Generalitat va mantenir a La Moncloa amb Mariano Rajoy. Una cita que va servir per posar de manifest la sintonia en qüestions com la flexibilització dels objectius de dèficit per a les comunitats autònomes i la necessitat de polítiques de creixement, però on no hi va haver cap mena d'acostament pel que fa a la consulta.