Una trentena de municipis de les comarques de Lleida, del Solsonès i també de l'Anoia han signat aquest dissabte a l'Urgell el Compromís d'Agramunt contra el fracking. Alcaldes, consells comarcals i la Diputació de Lleida han simboltizat així la seva oposició als projectes d'extracció d'hidrocarburs que afectarien unes 100.000 hectàrees a Ponent. El temor als perills del fracking han generat en els últims mesos un rebuig frontal d'ajuntaments i entitats en contra als projectes previstos a Catalunya, amb temor "als riscos sísmics, del subsòl i a l'impacte paisatgístic". Des de fa mig any aquesta oposició es concentra en una plataforma ciutadana que té el suport de les administracions locals.

L'alcalde d'Agramunt, Bernat Soler, ha abanderat la resposta del món municipal i del territori a l'amenaça de les extraccions d'hidrocarburs amb un acte on s'hi ha representat municipis, Consells Comarcals i la Diputació de Lleida. Segons Soler "el territori i el país no necessiten aquest tipus d'explotacions" ja que a més, "la injecció de l'aigua al subsòl pot posar-lo en perill i a més afectaria l'impacte visual".

El portaveu de la plataforma 'Aturem el fracking', Jaume Moyà, ha posat de relleu el suport dels ajuntaments per "donar visibilitat a la oposició del territori a l'agressió que suposen els projectes de fracking". Segons Moyà, 117 municipis ja s'han declarat lliures de fracking a través dels seus Plens Municipals a més de 13 Consells Comarcal i la Diputació de Lleida, a banda de la societat civil.

Aquest dissabte a Agramunt han signat el Compromís contra el fracking ajuntaments com els de Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós (Anoia), Cervera, Torrefeta i Florejacs, Guissona, Massoteres, Torà (Segarra), Pinós i Llobera (Solsonès), i altres pobles de l'Urgell, la Noguera, el Segrià i el Pla d'Urgell. Un total de 90.000 hectàrees de la demarcació de Lleida estan afectades pel pla Darwin d'extracció d'hidrocarburs, i 10.000 més pels projecte Perseo, Prometeo i Atlas.