Veneçuela ha donat, a dos quarts d'una del migdia hora catalana, el tret de sortida al que serà una nota etapa política i un nou capítol a la seva història. Prop de 19 milions de veneçolans estan cridats a les urnes per decidir el seu futur. Tenen dues opcions: complir amb una de les darreres voluntats d'Hugo Chávez -mort el passat 5 de març víctima d'un càncer-, i escollir el seu successor, Nicolás Maduro, o bé donar un gir i situar al capdavant del govern a Henrique Capriles i el seu paquet de mesures que allunyaran Veneçuela de la gestió "chavista" dels darrers quinze anys. Una gestió que no ha estat exempta de polèmiques i grans manifestacions ciutadanes, tant a favor com en contra.

Gairebé 19 milions de veneçolans decidiran aquest diumenge amb els seus vots la nova etapa política i un nou capítol de la història del seu país després de la mort d'Hugo Chávez, el passat 5 de març, que va dominar de forma absoluta l'escenari polític durant 15 anys.

A l'estat espanyol, més de 20.000 veneçolans estan convocats a les urnes, dels quals 5.869 a Barcelona. La jornada electoral s'ha iniciat a les sis del matí, 12:30 h a Catalunya, i s'estendrà fins a les sis de la tarda , 00:30 h a Catalunya, encara que si en aquest moment segueix havent-hi electors que desitgin votar, s'ampliarà l'horari.

En aquestes eleccions s'enfronten l'actual president i candidat del chavisme, Nicolás Maduro, i l'opositor Henrique Capriles amb una situació econòmica del país que exigeix mesures urgents que frenin la despesa pública i fomentin la inversió. Així mateix, aquests comicis són vistos com una oportunitat per avançar en el camí del diàleg i la reconciliació del país.

Capriles promet un camí d'obertura econòmica sense deixar de banda l'accent social, acabar amb la corrupció endèmica i reconciliar el país dividit. L'opositor ha acusat Maduro de ser un representant de l'oligarquia i ha cridat els veneçolans a votar per acabar amb una "èlit de lladres i mentiders". "He demanat als veneçolans tres coses: esperança, fe i valentia", ha aclamat Capriles.