15.04.2013 - 11.17 h

ACN · ID 709503

Barcelona (ACN).- El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha assegurat aquest dilluns que una consulta "només serà possible si hi ha realment un acord amb l'Estat". En un esmorzar-col·loqui al Fòrum Europa- Tribuna Catalunya, el conseller ha argumentat que no veu la manera de celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya si no hi ha prèviament un acord amb el govern espanyol i ha posat com a exemple la possibilitat que l'Estat porti al Tribunal Constitucional (TC) la llei de consultes o una eventual convocatòria. "Se'm fa difícil veure-ho", ha conclòs. D'altra banda, Gordó ha opinat que no cal anar "espitats i neguitosos" per convocar la consulta ja que hi ha la possibilitat d'ajornar-la.

El titular de Justícia veu necessari que hi hagi un acord amb el govern espanyol abans de convocar una consulta sobre la independència de Catalunya. Si no es produeix aquest acord amb l'Estat, Gordó no veu la manera de celebrar la consulta i ha fet referència als mecanismes que l'Estat pot aplicar com ara portar al TC la llei catalana que regularà les consultes o bé recórrer la mateixa convocatòria.

Tot i aquestes dificultats, Gordó ha afegit que el Govern té la responsabilitat de complir els compromisos i, per tant, l'obligació de treballar per acabar celebrant una consulta.

Gordó ha recordat que el pacte de governabilitat amb ERC inclou la possibilitat d'ajornar la consulta prevista pel 2014 si els dos partits hi estan d'acord. Tenint en compte aquesta possibilitat, ha demanat calma ja que "no cal que anem espitats i neguitosos". En aquest sentit, ha assenyalat que en aquests moments el que toca és un diàleg en dues direccions, diàleg intern a Catalunya i amb el govern espanyol.

Un diàleg amb el govern de Rajoy que, segons Gordó, és més complicat pel context actual. "És evident que quan hi ha més tensió els diàlegs son més difícils", ha afegit. A més, ha apuntat que hi ha "molts indicis de guerra bruta" tot i reconèixer que no hi ha cap prova.