El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dilluns la pròxima aplicació d'un impost als bancs, promotors i altres entitats jurídiques que tinguin pisos buits, amb l'objectiu d'incentivar el mercat de lloguer, del quan el quedarien excloses les persones físiques. Aquesta és una de les mesures que fa temps que estudia el Departament, ha explicat el conseller, fixant-se en el model francès, on una taxa d'aquestes característiques va aconseguir reduir un 40% el nombre d'habitatges buits. Actualment, hi ha uns 80.000 habitatges nous buits i comptant els pisos buits usats, la xifra s'apropa als 450.000 arreu de Catalunya.

Els principals objectius del nou impost són incentivar els propietaris i titulars d'habitatges actualment vacants perquè els destinin a lloguer i penalitzar-ne la desocupació injustificada, sobretot quan es tracti de grans tenidors d'habitatges que no s'utilitzen i que incompleixen, així, la seva funció social. Segons Vila, és "una mesura d'estímul" que vol també contribuir a reduir el preu del mercat del lloguer.

Es tracta d'un model que ja és vigent a França. En aquest país, el número de pisos buits als què s'aplica aquest impost es va reduir un 40% entre els anys 1999 i 2010, dades que indiquen l'efectivitat de la mesura a l'hora de llogar aquests habitatges.

El conseller de TES ha remarcat que el nou impost s'aplicarà a les persones jurídiques -no als particulars- i serà proporcional al nombre d'habitatges buits de què disposin. Estaran exemptes de l'impost les persones jurídiques situades en aquells indrets del territori on no hi hagi demanda acreditada d'habitatge social. Ara, hi ha identificats 70 municipis amb demanda acreditada d'habitatges.

La voluntat del Govern és incorporar ja el nou impost, d'una quantitat que encara està per determinar, al paquet legislatiu que acompanyarà els Pressupostos de 2013. "No ens podem permetre desenes de famílies desnonades i més de 80.000 habitatges buits", ha manifestat Vila en declaracions a RAC1.